Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Terugblik op een iconisch Android-toestel: Nexus 7 (2013)

Wouter Nijsen
23 december 2015, 19:27
3 min leestijd
Terugblik op een iconisch Android-toestel: Nexus 7 (2013)

Het is weer tijd voor een terugblik op een iconisch Android-toestel. Ditmaal bespreken we een tablet, en wel de Nexus 7 (2013). Wat maakte dit  compacte toestel  nou zo goed?

Lees verder na de advertentie.

Nexus 7 terugblik

In de reeks Terugblik op een iconisch Android-toestel lichten we Android-smartphones en tablets uit die ons de afgelopen jaren zijn bijgebleven. Eerder namen we onder meer de T-Mobile G1, Samsung Galaxy S, HTC One M7 en Nexus One onder de loep. Nu is de Nexus 7 (2013) aan de beurt, de tweede Nexus-tablet  van Google en Asus die door velen wordt gezien als  één van de beste Android-tablets ooit.

Een uitstekende tablet

Na het succes van de eerste Nexus 7, die in 2012 werd uitgebracht, ging Google voor zijn opvolger  opnieuw de samenwerking aan met  Asus. De Nexus 7 (2013) verscheen in juli 2013 en was het eerste apparaat dat van Android 4.3 (Jelly Bean) was voorzien. In de Benelux  konden we pas in september van 2013 met de tablet aan de slag, maar het extra wachten was het meer dan waard.

nexus 7 2013 terugblik2

De Nexus 7 (2013) maakte direct een goede indruk, dankzij de combinatie van  high-end specs, interessante features en het fantastische prijskaartje van 269 euro. Daarnaast had de tablet het fijne  formaat van 7 inch en een pure versie van Android. Dit maakte dat de tablet door zowel critici als gebruikers zeer positief werd ontvangen.

Ook wij waren erg te spreken over de Nexus 7 en vonden het verreweg de beste Android-tablet van 2013. Het  was een van de weinige tablets die zich destijds  kon meten met de iPad.

Vlotte specs en puur Android

De tablet  mag dan twee jaar oud zijn, wat specificaties betreft kan hij nog prima meekomen. De hardware haalt het niet bij die  van huidige Android-tablets, maar dat is natuurlijk niet zo gek. Onder de motorkap bevindt zich een vlotte 1,5GHz quadcore-processor (Snapdragon S4 Pro), met 2GB RAM en  16 of 32GB opslaggeheugen  dat niet uitbreidbaar is.

nexus 7 2013 terugblik

Een groot pluspunt  van de Nexus 7 (2013) is  het display. Destijds was het 7 inch-scherm met de hoge full-hd-resolutie (1920 bij 1200 pixels) ongeëvenaard. Het compacte display zorgde er tevens voor dat de Nexus-tablet gemakkelijk met één hand was vast te houden en te bedienen. Het apparaat was daarnaast een stuk dunner (8,7 millimeter vs 10,5 millimeter) en lichter (290 gram vs 340 gram) dan zijn voorganger, en daarmee ideaal om onderweg te gebruiken.

De tablet  wordt nog steeds van updates voorzien

Prettig  aan de Nexus 7 (2013) – en Nexus-apparaten in het algemeen – is  de pure Android-ervaring. De Nexus 7 draaide uit de doos op Android 4.3 (Jelly Bean), maar krijgt  nog steeds  updates. Zo werd hij  recentelijk bijgewerkt naar  Android 6.0, waarmee het een van de weinige tablets is met de laatste versie van Googles besturingssysteem.

Niet perfect

Toch was de Nexus 7 (2013) niet foutloos. Zo verschenen kort na de release berichten over gps-problemen. Bij verschillende gebruikers viel  het gps-signaal al na een aantal minuten uit. Hoewel er enkele trucs waren om gps werkend te houden, moest er een firmware-update aan te pas komen om het probleem op te lossen.  Ook was niet iedereen te spreken over de bouwkwaliteit. Zo waren bij sommige exemplaren al na enkele uren gebruik krasjes zichtbaar.

Weinig Android-tablets kunnen tippen aan de Nexus 7

Ondanks dat  is de Nexus 7 (2013) miljoenen keren over de toonbank gegaan, en dat is wat ons betreft meer dan terecht. Officieel is de tablet niet meer verkrijgbaar, al kun je ‘m wel nog tweedehands vinden. In 2014 werd de Nexus 7  opgevolgd door de Nexus 9, een grotere tablet  van HTC  met aanzienlijk meer tekortkomingen dan zijn voorganger. Anno 2015 zijn er dan ook maar weinig  Android-tablets die aan deze Nexus 7 kunnen tippen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Asus Nexus 7
Asus Nexus 7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu