Het is weer tijd voor een terugblik op een iconisch Android-toestel. Ditmaal bespreken we een tablet, en wel de Nexus 7 (2013). Wat maakte dit compacte toestel nou zo goed?
Lees verder na de advertentie.
Nexus 7 terugblik
In de reeks Terugblik op een iconisch Android-toestel lichten we Android-smartphones en tablets uit die ons de afgelopen jaren zijn bijgebleven. Eerder namen we onder meer de T-Mobile G1, Samsung Galaxy S, HTC One M7 en Nexus One onder de loep. Nu is de Nexus 7 (2013) aan de beurt, de tweede Nexus-tablet van Google en Asus die door velen wordt gezien als één van de beste Android-tablets ooit.
Een uitstekende tablet
Na het succes van de eerste Nexus 7, die in 2012 werd uitgebracht, ging Google voor zijn opvolger opnieuw de samenwerking aan met Asus. De Nexus 7 (2013) verscheen in juli 2013 en was het eerste apparaat dat van Android 4.3 (Jelly Bean) was voorzien. In de Benelux konden we pas in september van 2013 met de tablet aan de slag, maar het extra wachten was het meer dan waard.
De Nexus 7 (2013) maakte direct een goede indruk, dankzij de combinatie van high-end specs, interessante features en het fantastische prijskaartje van 269 euro. Daarnaast had de tablet het fijne formaat van 7 inch en een pure versie van Android. Dit maakte dat de tablet door zowel critici als gebruikers zeer positief werd ontvangen.
Ook wij waren erg te spreken over de Nexus 7 en vonden het verreweg de beste Android-tablet van 2013. Het was een van de weinige tablets die zich destijds kon meten met de iPad.
Vlotte specs en puur Android
De tablet mag dan twee jaar oud zijn, wat specificaties betreft kan hij nog prima meekomen. De hardware haalt het niet bij die van huidige Android-tablets, maar dat is natuurlijk niet zo gek. Onder de motorkap bevindt zich een vlotte 1,5GHz quadcore-processor (Snapdragon S4 Pro), met 2GB RAM en 16 of 32GB opslaggeheugen dat niet uitbreidbaar is.
Een groot pluspunt van de Nexus 7 (2013) is het display. Destijds was het 7 inch-scherm met de hoge full-hd-resolutie (1920 bij 1200 pixels) ongeëvenaard. Het compacte display zorgde er tevens voor dat de Nexus-tablet gemakkelijk met één hand was vast te houden en te bedienen. Het apparaat was daarnaast een stuk dunner (8,7 millimeter vs 10,5 millimeter) en lichter (290 gram vs 340 gram) dan zijn voorganger, en daarmee ideaal om onderweg te gebruiken.
De tablet wordt nog steeds van updates voorzien
Prettig aan de Nexus 7 (2013) – en Nexus-apparaten in het algemeen – is de pure Android-ervaring. De Nexus 7 draaide uit de doos op Android 4.3 (Jelly Bean), maar krijgt nog steeds updates. Zo werd hij recentelijk bijgewerkt naar Android 6.0, waarmee het een van de weinige tablets is met de laatste versie van Googles besturingssysteem.
Niet perfect
Toch was de Nexus 7 (2013) niet foutloos. Zo verschenen kort na de release berichten over gps-problemen. Bij verschillende gebruikers viel het gps-signaal al na een aantal minuten uit. Hoewel er enkele trucs waren om gps werkend te houden, moest er een firmware-update aan te pas komen om het probleem op te lossen. Ook was niet iedereen te spreken over de bouwkwaliteit. Zo waren bij sommige exemplaren al na enkele uren gebruik krasjes zichtbaar.
Weinig Android-tablets kunnen tippen aan de Nexus 7
Ondanks dat is de Nexus 7 (2013) miljoenen keren over de toonbank gegaan, en dat is wat ons betreft meer dan terecht. Officieel is de tablet niet meer verkrijgbaar, al kun je ‘m wel nog tweedehands vinden. In 2014 werd de Nexus 7 opgevolgd door de Nexus 9, een grotere tablet van HTC met aanzienlijk meer tekortkomingen dan zijn voorganger. Anno 2015 zijn er dan ook maar weinig Android-tablets die aan deze Nexus 7 kunnen tippen.