Google, los alsjeblieft het grote Nexus-probleem op

Redactie
18 oktober 2013, 11:55
3 min leestijd
Google, los alsjeblieft het grote Nexus-probleem op
Nexus 5 persfoto

Als een Nexus-gebruiker van het eerste uur – van de T-Mobile G1 direct naar de Nexus One – heb ik de ontwikkeling van Android en in het bijzonder de Nexus-lijn meegemaakt. Maar als er één ding is waar Google al jaren in faalt, is het de batterijduur van de Nexus-lijn. Want door al die geïntegreerde Google-diensten en bloedmooie schermen wordt de accu binnen enkele uren leeggeslurpt.

Van elke Nexus-telefoon heb ik gehouden. Van HTC’s Nexus One, een enorm stevige en duurzame telefoon met een briljante led-lampje, een functie die ik tot op de dag van vandaag keer op keer gebruik. Of de Nexus S, die met zijn licht gebogen scherm voor het eerst Android écht goed liet draaien. Of de Galaxy Nexus, die voor het eerst een bloedmooi en groot hd-scherm had. In de Nexus 4 kwam alles samen: de smartphone was het beste Android-toestel dat voor een hele lange periode verkrijgbaar was, met een prijs waar je ‘m niet voor kon laten liggen. En al die toestellen hadden één nadeel gemeen: een belabberde batterijduur.

Lees verder na de advertentie.

Een grotere Nexus batterij

Screenshot_2013-10-18-11-44-37

Nexus-toestellen worden geleverd met stock Android, de kale versie van Googles mobiele besturingssysteem waarin alle Google-services standaar zijn geïntegreerd. Stock Android heeft enorm veel voordelen, maar al die constant synchroniserende Google-diensten zorgen er ook voor dat de batterij het nooit écht lang volhoudt. Als ik constant met mijn Nexus 4 bezig ben, is de batterij binnen een uur of vier helemaal op. Aan het einde van de dag nog even Twitter kijken, na twee keer treinreizen van een half uur en wat muziek luisteren? Haal ik niet. Een half uurtje bellen? Slurpt gemakkelijk zo’n 20 procent van mijn batterij op. Daarom ben ik ook heel blij met mijn externe batterijen van 7500 en 12000 mAh, die ik meeneem op reis of gewoon als ik een lange dag tegemoet ga.

Het installeren Franco.Kernel heeft veel geholpen en ook het uitzetten van de automatische locatiemelding van Google Maps (lees ook hier hoe je het batterijverbruik van Google Maps kunt verminderen) en het constant verversen van Google Now hebben een positieve invloed op mijn batterijduur gehad. Maar het is niet genoeg. Ook ik wil gebruik maken van alle gave diensten die Google mij biedt. Dat Google Now mij constant op de hoogte houdt van alles wat ik zelf kan vergeten. Of dat apps gebruik mogen maken van de automatische locatiemelding, zodat ze beter op mijn dagelijks gebruik kunnen inspelen. Maar om dat half uurtje extra batterijduur er toch uit te persen, schakel ik het allemaal maar uit.

En de Nexus 5 dan?

Over de Nexus 5 is bijna alles gelekt. Het design is gebaseerd op de huidige Nexus 7 en de specificaties van het toestel zijn op papier in ieder geval dik in orde. Maar de grote vraag blijft bestaan: hoeveel mAh krijgt de nieuwe Nexus? De verwachting is dat de Nexus 5 een batterij van 2300 mAh krijgt. Ter verduidelijking: met een 5 inch full-hd-scherm en Google-diensten is dit gewoonweg veel te weinig en krijgen we hetzelfde fiasco als bij de Nexus 4.

Het gerucht gaat dat er ook een tweede model beschikbaar komt, met 32GB opslagruimte en een 3000 mAh-batterij. Hoewel dat nog niet zeker is, lijkt een dergelijke capaciteit wel genoeg om de dag mee rond te komen. De batterijduur van de LG G2 is bijvoorbeeld al best indrukwekkend, en die smartphone is ook voorzien van ongeveer dezelfde specificaties en een 3000 mAh-accu. Bij Huawei begrijpen ze de noodzaak van een grotere batterij al langer: zij maken hun toestellen gewoon een millimeter of twee dikker om een grotere batterij te implementeren. Een uitstekende zet. Want als je een langere batterijduur wilt, moet je vooralsnog gewoon meer mAh hebben.

Nexus 5 specs

  • Releasedatum: november 2013
  • Besturingssysteem: Android 4.4 (Kitkat)
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 800 2,3GHz
  • Geheugen: 2GB werkgeheugen, 16/32GB opslagruimte
  • Scherm: 4,95 inch full-hd-scherm (1920×1080 pixels)
  • Camera: 8 megapixel-camera, 1,2 megapixel-frontcamera
  • Batterij: 2300 mAh (??)
  • Overig: 4g-ondersteuning, Qi-opladen, nfc

En Google, als je dan toch bezig bent

De camera in de Nexus 4 is ook niet zo fantastisch. Stop in de Nexus 5 een goede camera, want sommigen willen naast low-res Instagram-foto’s ook gewoon mooie foto’s maken.

De verwachting is dat de Nexus 5 vandaag (18 oktober) of 28 oktober wordt gepresenteerd, samen met Android 4.4.

Categorie: Smartphones
Spotlight: Instagram
Device: LG Nexus 5

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG Nexus 5
LG Nexus 5
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's