Nexus One: de Google-telefoon krijgt een naam

Redactie
13 december 2009, 14:38
2 min leestijd
Nexus One: de Google-telefoon krijgt een naam
nexus one

Google’s eerste eigen telefoon gaat de Nexus One heten, zo is inmiddels bevestigd. Google gaat het toestel online verkopen, rechtstreeks aan het publiek (zoals ze nu al bij de ADP developer phones doen). De Wall Street Journal heeft vandaag een artikel waarin je meer details over het toestel kunt lezen. Veel van die details waren eigenlijk al bekend: het toestel wordt gemaakt door HTC, draait op Android en moet vooral uitblinken door de gebruikerservaring: Google heeft de complete software eigenhandig ontworpen, als aanvulling op het onderliggende besturingssysteem Android. Opmerkelijk detail: Sony noemt hun aangepast Android-interface ook Nexus, dus we kunnen de komende weken misschien nog wat rechtszaken verwachten.

PC World maakte een flinke blunder door een plaatje van de Google-site te pakken en de HTC Magic tot nieuwe Google-telefoon te bombarderen:

Lees verder na de advertentie.

pcworld

Dat klopt dus niet: de ADP2 is al een tijdje op de site te vinden en is gewoon een zwarte variant van de Google Magic, die je al een paar maanden in Nederland via Vodafone kunt kopen. Wat de echte Google-telefoon betreft: het zou gaan om een 3G-model, die je in de VS op de netwerken van T-Mobile en AT&T kunt gebruiken (en je mogelijk ook via deze operators kunt kopen). Dat zou betekenen dat de Google Phone ook in de rest van de wereld te gebruiken is (waaronder Nederland).

google phone nexus one

Informatie over de prijs is er nog niet, maar Mashable suggereert dat Google een prijs moet kiezen die lager ligt dan die van de iPhone ($199 tot $299, afhankelijk van het model) om te kunnen concurreren in het huidige economische klimaat. Eén ding ontbreekt nog aan deze Google Phone: een totaal nieuw of opvallend uiterlijk waardoor de massa gaat toehappen en mensen die voorheen alleen maar een toestel hadden om te bellen, eindelijk voor een smartphone gaan kiezen. De distributie lijkt vooralsnog sterk op de VS gericht: winkelketen Best Buy gaat de Nexus One ook verkopen.

Door zelf een telefoon uit te brengen staat Google voor het eerst wel lijnrecht tegenover Apple. Dat het een simlockvrij toestel is, is ook compleet nieuw in de Amerikaanse telefoonmarkt. Een simlockvrije telefoon is meestal ongesubsidieerd en daardoor erg duur. Google kan zich echter niet veroorloven om dit toestel al te duur te verkopen en zal alles in het werk stellen om van de Nexus One een succes te maken – zelfs als ze er aanvankelijk geld op moeten toeleggen. Google kan dat makkelijker doen dan het opkrabbelende Motorola, die met de Motorola Droid/Milestone een toestel op de markt brengt dat qua specificaties niet zoveel verschilt.

Meer info: Wall Street Journal (inloggen vereist)

Categorie: Google
Spotlights: Google, Nexus

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's