De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Terugblik op een iconisch Android-toestel: Nexus One

Redactie
19 oktober 2015, 14:24
4 min leestijd
Terugblik op een iconisch Android-toestel: Nexus One

De Nexus 5X en Nexus 6P  zijn alweer de zevende en achtste telefoons in de Nexus-serie van Google. Het begon allemaal vijf jaar geleden met de lancering van de Nexus One, die lovend werd ontvangen, maar weinig succes boekte.

Lees verder na de advertentie.

Google Nexus One terugblik

Google introduceerde  de door HTC gefabriceerde Nexus One in januari 2010  via de  eigen webwinkel Google Phone. De One, ook wel HTC Passion genoemd, was in eerste instantie alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten, maar kwam na enige tijd ook naar Europa. Het toestel was niet zo succesvol als gedacht, ondanks vrijwel alleen maar lovende kritieken.  De One deed het daarentegen  goed in Nederland. De telefoon was verkrijgbaar via Vodafone, waar hij  na twee weken volledig uitverkocht was.

Nexus One: "Web meets phone"

Het waren vooral  klachten van gebruikers die de telefoon de das omdeden. Naast  een te  korte accuduur werd er veel geklaagd over problemen met 3G. Ondanks dat Google beloofde het probleem uit te zoeken, werd nooit echt duidelijk waar nu de oorzaak lag. De One werd dan ook vrij snel alweer uit de verkoop gehaald.

Pure Android

Ten tijde van de introductie was de Nexus One één van de betere telefoons van dat moment. Met een prijs van 379 dollar begaf Google zich dan ook in het hoogste segment op de mobiele markt. Google noemde de Nexus One een ‘superphone’ en kondigde aan dat het tijd was om na te denken over een nieuwe benaming van dit type smartphones. De Nexus One was uitgerust met een voor die tijd erg snelle Snapdragon S1-chip (1GHz) met 512MB aan werkgeheugen en een 5 megapixel-camera.

Google Nexus One terugblik

Bij de lancering beschikte  de Nexus One over stock  Android 2.1 Eclair  en het toestel was in mei 2010 de eerste die de update  naar Android 2.2 Froyo  ontving. De bedoeling was dat Google Nexus-telefoons altijd zouden beschikken over de laatste Android-updates, maar al snel bleek dat de One niet geschikt was voor Android 4.0 Ice Cream Sandwich. De hardware bleek gewoonweg niet krachtig genoeg om deze versie  soepel te draaien.

Korte accuduur

De Nexus One deed het met een 3,7 inch-scherm en een  resolutie van 480 bij 800 pixels. Daarnaast was er een 1400 mAh-accu aan boord waarover veel werd geklaagd.  Een recensent omschreef hoe hij na anderhalf uur gamen het toestel aan de lader kon leggen, omdat de accu volledig leeg was. Ook de 512MB aan opslaggeheugen was  niet bijzonder veel, hoewel dit via een micro-sd-kaartje was uit  te breiden tot  32GB.

Besturing van de Nexus One verliep  via het  touchscreen, waarop multitouch vanwege patenten in het begin niet mogelijk was. Later werd multitouch middels  een update toegevoegd. Daarnaast  had de Nexus-telefoon een kleine trackball, die oplichtte wanneer je een nieuwe notificatie van een bericht kreeg.

Google Nexus-telefoons

De verkoop van de Nexus One viel in de VS  behoorlijk tegen. In drie maanden tijd werden 135.000 exemplaren verkocht. Van de  nieuwste iPhone 3GS werden in dezelfde tijd  ruim een miljoen stuks verkocht. De Google webstore die werd opgericht om smartphones met Android te verkopen deed het al niet veel beter en werd niet lang daarna door Google uit de lucht gehaald. De zoekgigant  beschouwde  de telefoon zelf als een succes, maar zei desondanks nooit een Nexus Two op de markt te brengen. Aan die belofte heeft het bedrijf  zich gehouden, want de opvolger van de Nexus One was de Nexus S.

Google Nexus One terugblik

Voor consumenten zijn Nexus-telefoons de manier om een pure Android-ervaring te krijgen: geen bloatware of fabrikantenskins en  nieuwe software-updates zijn zo goed als meteen beschikbaar.  Met deze en opvolgende Nexus-smartphones wilde Google echter niet zozeer de concurrentie aangaan met andere telefoonfabrikanten, maar smartphone- en app-ontwikkelaars de kans bieden om de nieuwste hard- en software-eigenschappen van Android onder handen te nemen en de mogelijkheden voor hun eigen toepassingen te ontdekken. Wat dat betreft was de Nexus One een schot in de roos.

Iconische Androids

In de reeks Terugblik op een iconisch Android-toestel bespreken we de hoogtepunten van Android uit de afgelopen zeven jaar. Eerder namen  we al de  de  T-Mobile G1, Samsung Galaxy S en de Samsung Galaxy Note  onder de loep.  Welke Android-telefoon staat jou nog steeds bij en kan niet gemist worden in deze reeks? Laat het weten in de  comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Nexus One
Google Nexus One

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu