Nieuw Chinees besturingssysteem Aliyun OS ondersteunt Android-apps

Redactie
28 juli 2011, 18:05
1 min leestijd
Nieuw Chinees besturingssysteem Aliyun OS ondersteunt Android-apps
Nieuw Chinees besturingssysteem Aliyun ondersteunt Android-apps

Het Chinese internetbedrijf Alibaba brengt een nieuw mobiel besturingssysteem genaamd Aliyun OS op de markt dat werkt met Android-apps. De eerste telefoon met het nieuwe OS is de K-touch W700 telefoon die eind volgende maand wordt uitgebracht. Naast de ondersteuning van Android-apps zal de smartphone gebruik gaan maken de Chinese clouddienst Alicloud voor de kernfuncties zoals e-mail, navigatie en het versturen van berichten.

Kijkend naar screenshots van Aliyun lijkt dat het is gebaseerd op Android, hoewel Alibaba zelf niet bekend heeft gemaakt of gebruik is gemaakt van Android voor haar besturingssysteem. Aangezien het bedrijf gebruik maakt van haar eigen clouddienst Alicloud, lijkt het zeer waarschijnlijk dat Alibaba goed naar Google heeft gekeken hoe een besturingssysteem te maken dat hierop aansluit. Het OS kan ook webapps draaien die gemaakt zijn met HTML5 of JavaScript.

Lees verder na de advertentie.

De K-touch W700 telefoon, de eerste smartphone met Aliyun OS, wordt gemaakt door het Chinese bedrijf Tianyu. Het apparaat maakt gebruikt van NVIDA Tegra 2 1 Ghz dual-core processor en zal een 3,8 inch touchscreen hebben. Volgens Alibaba zijn ze er drie jaar bezig geweest met het nieuwe besturingssysteeem en werken er meer dan 1.200 mensen aan het project. Dat Alibaba zich stort op de mobiele markt komt enigszins als een verrassing. Het bedrijf richt zich vooral op online handel en wordt gezien als de Chinese Amazon.

In China is Symbian nog steeds marktleider met een aandeel van ongeveer 60 procent. Google en Apple zouden maar al te graag meer marktaandeel krijgen in de sterk groeiende Chinese markt die op dit moment meer dan 900 miljoen mobiele bellers kent. Nu grote Chinese spelers hun eigen telefoons met eigen software gaan uitbrengen, wordt het steeds moeilijker voor buitenlandse spelers om te concurreren met soortgelijke producten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu