De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Dit zijn de 157 nieuwe, genderneutrale emoji in Android 9.0

Thomas Haenen
7 juni 2018, 12:30
2 min leestijd
Dit zijn de 157 nieuwe, genderneutrale emoji in Android 9.0

Android-gebruikers krijgen er dit najaar meer dan honderd nieuwe emoji bij, met de introductie van Android 9.0 (P). Ook wordt er een genderneutrale optie voor veel bestaande emoji toegevoegd.

Nieuwe Android 9.0 emoji onderweg

Android P Developer Preview 3 biedt een eerste blik op de 157 nieuwe emoji die Google aan het besturingssysteem toevoegt. Daaronder zitten emoji voor skateboards, zwetende en bibberende figuurtjes en lama’s. Ook is er eindelijk ondersteuning voor rood, grijs en krullend haar.

Welke emoji er precies toegevoegd worden, wordt overigens niet door Google zelf bepaald. Daar is het Unicode Consortium verantwoordelijk voor. Deze organisatie verzamelt suggesties en stelt jaarlijks een lijst op met nieuwe ‘officiële’ emoji. Vervolgens is het aan bedrijven als Google, Facebook en Apple om een eigen versie van die emoji te ontwikkelen.

Android 9.0 emoji

Google gaat genderneutraal

Google neemt dit jaar wel het voortouw in het toevoegen van genderneutrale emoji. Bij emoji die geen betrekking hebben op een specifiek geslacht, zal Android emoji tonen die genderneutraal ogen. In het verleden werd bij de familie-emoji altijd een man, een vrouw en een kind getoond, nu is bij de standaardversie van de familie-emoji de gender van de ouders niet direct te herkennen.

De oude emoji verdwijnen overigens: mocht je per se duidelijk een vader en een moeder in beeld willen brengen, dan kan dat nog steeds. Daarvoor druk je de emoji enkele seconden in, net als bij het kiezen voor een andere haar- of huidskleur. Google volgt daarmee de richtlijnen van het Unicode Consortium, die genderneutrale emoji als standaardoptie voorschrijven.

Tot slot worden er nog een aantal aanpassingen gemaakt aan bestaande emoji. De sprinkhaan-emoji wordt vervangen door een krekel, het pistool is nu een supersoaker en de geit kijkt een stukje blijer. Op sociale media is daarnaast veel ophef ontstaan over de salade: daar heeft Google het ei uit gehaald om er een vegan salade van te maken. Een complete lijst met aanpassingen is te vinden bij Emojipedia.

De Android P-bèta is beschikbaar voor een handjevol smartphones, mocht je de emoji nu al willen proberen. Het overgrote deel van de gebruikers zal echter nog even geduld moeten hebben. De definitieve versie van Android 9.0 verschijnt waarschijnlijk in augustus. Vervolgens is het aan fabrikanten om de software geschikt te maken voor hun smartphones. Check ons Android 9.0 update-overzicht, en ontdek of jouw toestel wordt bijgewerkt.

Lees meer over Android P

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu