Deze Android One- en Go-toestellen zijn er aangekondigd op het MWC 2019

Rens Blom
28 februari 2019, 14:11
4 min leestijd
Deze Android One- en Go-toestellen zijn er aangekondigd op het MWC 2019

Op het Mobile World Congress (MWC) 2019 zijn diverse nieuwe Android One smartphones onthuld. Fabrikanten presenteerden ook nieuwe budgettoestellen met Android Go-software. We zetten alle nieuwe modellen op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Dit is Android One

Android One begon een paar jaar geleden als een initiatief van Google, om fabrikanten te stimuleren stock-Android te installeren op hun smartphones. Veel fabrikanten leggen een schil heen over de Android-software en dat komt de gebruikerservaring niet altijd ten goede. Het updaten van een toestel duurt ook langer, omdat de nieuwe software eerst getest moet worden met de schil. De keuze voor stock-Android, oftewel de standaard versie van het besturingssysteem, is sneller te updaten en eenvoudig in gebruik.

Een ander voordeel van Android One is het – door Google verplichte – updatebeleid. Een Android One-smartphone krijgt minimaal twee jaar lang elke maand een beveiligingsupdate. Ook ontvangt het toestel minstens twee jaar Android-updates, wat in de praktijk neerkomt op twee versie-updates.

1. Nokia 3.2

Nokia’s nieuwste budgetsmartphone draagt de naam 3.2 en komt in mei uit voor een schappelijke 149 euro. Het toestel beschikt over een groot (6,26 inch) hd-display en een opvallend forse 4000 mAh-accu. Achterop tref je een 13 megapixel-camera aan, onderhuids draait een Snapdragon 429-chip.

Nokia 3.2

2. General Mobile GM 9 Plus

De relatief onbekende fabrikant General Mobile verkoopt al jaren Android One-smartphones, ook in Nederland. Op het MWC 2019 werd de GM 9 Plus voorgesteld, al kon het bedrijf nog niet zeggen wanneer en voor welke prijs het toestel verschijnt.

De smartphone heeft een 6,23 inch-full-hd-display, Helio P60-processor van MediaTek en 3GB/32GB werk- en opslaggeheugen. Achterop zit een dubbele camera. De accu is 3450 mAh groot en laadt dankzij ‘GM Turbo Charge’ snel op. De GM 9 Plus heeft ook een nfc-chip, zodat je contactloos kan betalen met het toestel.

Je kan de GM 9 Plus zien als een goedkopere uitvoering van de GM 9 Pro, die in het najaar werd onthuld. De smartphone zou voor de feestdagen naar Nederland komen, maar begin dit jaar bevestigde de distributeur aan Android Planet dat de release voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Een medewerker van General Mobile vertelde op MWC dat de 9 Plus wel in Nederland verschijnt.

3. Nokia 4.2

De Nokia 4.2 is een alternatief voor de 3.2 en heeft een 5,7 inch-hd-scherm. De accu is 3000 mAh groot en het toestel draait op 2GB/3GB werkgeheugen met een Snapdragon 439-processor. Het opslaggeheugen bedraagt 16GB of 32GB. De smartphone heeft een dubbele camera achterop om foto’s met een scherptediepte-effect te schieten.

Nokia 4.2

4. Nokia 9 PureView

Hoewel de Android One-software vooral gebruikt wordt op goedkopere smartphones, kiest Nokia ervoor om zijn vlaggenschepen ook te voorzien van stock-Android. Het nieuwste model, de Nokia 9 PureView, draait daarom ook op Android One. Het toestel valt vooral op door de vijf camera’s achterop, die gezamenlijk één hele goede foto zouden maken.

nokia 9 pureview preview

De Nokia 9 PureView draait op een snelle Snapdragon 845-processor met 6GB werkgeheugen en heeft een vingerafdrukscanner onder het display. Lees meer over het toestel in onze Nokia 9 PureView preview.

Twee nieuwe Android Go-modellen

Android Go is een uitgeklede Android-versie die geoptimaliseerd is voor budgetsmartphones met beperkte hardware. Vorig jaar kondigden diverse fabrikanten een aantal Android Go-toestellen tijdens het Mobile World Congress aan.

Dit jaar zijn er slechts twee nieuwe modellen onthuld, wat de indruk wekt dat Android Go aan populariteit inlevert. Google weerspreekt dat echter en zegt dat meer dan vijftig procent van de nieuwe Android-budgetsmartphones op Android Go draait.

1. Nokia 1 Plus

Het eerste nieuwe model dat op het MWC 2019 is aangekondigd, komt van Nokia. De Nokia 1 Plus is de opvolger van de Nokia 1 en komt in mei uit voor slechts 99 euro.

Nokia 1 Plus

Het toestel draait op Android 9.0 Pie (Go Edition), heeft een MediaTek-processor en een 5,45 inch-scherm met lage resolutie van 960 bij 480 pixels. Het werkgeheugen meet 1GB en de interne opslagruimte van 8GB is uit te breiden met een micro-sd-kaartje.

2. General Mobile GM 9 Go

Het Turkse General Mobile presenteerde op de beurs ook zijn nieuwste smartphone met de Android Go-versie van Android 9.0 (Pie). Het toestel heeft betere specificaties dan de Nokia 1 Plus, al is het nog niet bekend wat hij gaat kosten.

Het 5,5 inch scherm telt een scherpere hd-resolutie en de accu is met 3500 mAh opvallend groot voor een budgetsmartphone. Volgens General Mobile laadt de accu snel op. De GM 9 Go draait op een snellere MediaTek-processor met 1GB of 2GB werkgeheugen en heeft 16GB uitbreidbare opslagruimte.

Wat vind jij van de nieuwe Android One smartphones en Android Go-toestellen? Laat het weten in de comments onder dit artikel. 

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 9 PureView
Nokia 9 PureView

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu