De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Ontdek de falafels, wafels en 228 andere nieuwe emoji die straks op je smartphone staan

Thomas Haenen
6 februari 2019, 9:42
2 min leestijd
Ontdek de falafels, wafels en 228 andere nieuwe emoji die straks op je smartphone staan

Het Unicode Consortium introduceert dit jaar 59 nieuwe emoji en 171 nieuwe varianten. Die bieden vooral een betere vertegenwoordiging van mensen en dieren, maar ook opvallende toevoegingen als wafels en falafels.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe emoji 2019: van rolstoel tot tot banjo

Omdat we steeds vaker emoji gebruiken om te communiceren met elkaar, is het belangrijk dat iedereen zich erdoor vertegenwoordigd voelt. Daarom introduceert de organisatie achter de emoji dit jaar vooral veel plaatjes voor ondervertegenwoordigde groepen. Zo is er nu een emoji voor dove mensen, mensen in een rolstoel en voor blindengeleidehonden. Ook mechanische armen en gehoortoestellen zijn toegevoegd. Daarnaast zijn er balletschoenen, banjo’s, en boter bij gekomen.

Verder zijn er een heleboel varianten toegevoegd, vooral van de emoji waarin twee mensen elkaars hand vast houden. Nu kun je daarvoor zowat elke mogelijke combinatie van huidskleur en gender in emojivorm vinden. Onderstaande video geeft een compleet overzicht van alle nieuwe afbeeldingen.

https://www.youtube.com/watch?v=4HJhBUIVul8

Het is nu aan fabrikanten en ontwikkelaars om de emoji aan hun software toe te voegen. Dat gebeurt waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2019. Zo zijn de nieuwe emoji waarschijnlijk onderdeel van de opvolger van Android 9.0, die dit najaar verschijnt. Wel is de kans groot dat ze al eerder in populaire apps als WhatsApp en Twitter opduiken. Deze apps hebben namelijk hun eigen ontwerp voor de emoji en werken doorgaans wat sneller hun overzicht bij.

Wildgroei aan emoji

Inmiddels heb je de keuze uit bijna tweeduizend verschillende emoji, met ook nog eens vele varianten in huidskleur. Welke nieuwe emoji er toegevoegd worden, bepaalt het Unicode Consortium. Deze organisatie kiest jaarlijks tientallen nieuwe emoji, die vervolgens door andere bedrijven worden overgenomen.

Het aantal groeit echter jaarlijks zo hard, dat sommige experts zich afvragen of de nieuwe emoji nog wel waardevolle toevoegingen zijn. Android Planet sprak vorig jaar met een emoji-expert over deze wildgroei.

Blijf op de hoogte met de Android Planet-app of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu