Nieuwe Essential-smartphone lijkt meer op een afstandsbediening

Rens Blom
9 oktober 2019, 9:53
2 min leestijd
Nieuwe Essential-smartphone lijkt meer op een afstandsbediening

Twee jaar na de geflopte Essential Phone werkt Essential aan een nieuwe smartphone. Het toestel verkeert nog in de testfase en moet zich onderscheiden met een bijzonder lange behuizing en smal scherm.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe Essential-smartphone in de maak

Essential noemt het apparaat vooralsnog Project GEM en wil ‘onze kijk op mobiel’ veranderen. De komende tijd gaat de start-up meer informatie vrijgeven over de smartphone. Wanneer de telefoon uitkomt, wat hij gaat kosten en of ‘ie in Nederland verschijnt, is allemaal nog onduidelijk.

Details van het toestel zijn ook nog schaars. Essential heeft een tweetal afbeeldingen op Twitter geplaatst en ook ceo Andy Rubin deelde wat plaatjes en filmpjes van een werkend prototype. De behuizing is radicaal anders dan alle andere smartphones. De telefoon lijkt langer en heeft een zeer smal scherm. Op sociale media vragen sommige mensen zich af of Essential inspiratie heeft opgedaan bij afstandsbedieningen voor de televisie.

De fabrikant weet nog niet in welke kleur(en) de smartphone uitkomt, meldt ceo Rubin op Twitter. Momenteel test het vier uitvoeringen met een glimmende achterkant, die door de lichtinval van kleurtint verandert. Of het opmerkelijke ontwerp van Project GEM wel vaststaat, is nog niet duidelijk.

Wel of geen Android?

Een ander vraagstuk is de software. Op de afbeeldingen van Essential en Rubin is te zien dat de software geoptimaliseerd is voor het langgerekte display. Het startscherm gebruikt tegels die doen denken aan Windows Phone, terwijl een navigatie-app zich netjes schaalt naar de afwijkende schermverhouding.

Of het toestel op Android draait, is onduidelijk. De foto’s geven hier geen informatie over en tonen ook geen Google-apps. De Uber-app is wel zichtbaar en dat doet vermoeden dat de telefoon in ieder geval geschikt is voor Android-apps. Googles software is echter niet bedoeld voor dit soort bijzondere telefoons, en app- en game-ontwikkelaars moeten hun diensten waarschijnlijk flink aanpassen voor dit schermformaat.

Nieuwe Essential smartphone

Essential verkeert in zwaar weer

Misschien heb je nog nooit van Essential gehoord. Dat kan, want de start-up bestaat pas een paar jaar. Oprichter en ceo Andy Rubin is één van de bedenkers van Android en heeft lang bij Google gewerkt. Essential bracht in 2017 de Essential Phone uit, een high-end toestel met stock-Android dat niet in Nederland is verschenen. De telefoon flopte en inmiddels verkeert de start-up in zwaar weer. Dertig procent van het personeel is ontslagen, Rubin heeft het bedrijf vorig jaar te koop aangeboden en schrapte de ontwikkeling van de Essential Phone 2.

Rubin zelf wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een Google-medewerkster en is daarom door Google ontslagen. Zijn vertrekpremie van 90 miljoen dollar, het ontkennen van Rubin en de radiostilte van Google veroorzaakten vorig jaar wereldwijde ophef.

Lees meer over Essential

Bronnen: Essential, Andy Rubin
Bron afbeelding: Essential
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu