De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo download je de nieuwe Nexus-launcher

Thomas Haenen
3 augustus 2016, 12:01
2 min leestijd
Zo download je de nieuwe Nexus-launcher

Android krijgt een make-over op de volgende generatie Nexus-toestellen, zo blijkt een uitgelekte nieuwe Nexus-launcher. Zo zal het app-drawer icoontje onderaan in beeld geschrapt worden, al blijft het app-overzicht zelf bestaan.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe Nexus-launcher

Google rolt de nieuwe look van Android waarschijnlijk later dit jaar al uit, zo bericht het doorgaans betrouwbare Android Police. De Nexus Sailfish en Marlin, twee Nexus-toestellen van HTC die waarschijnlijk binnenkort aangekondigd worden, zullen de eerste smartphones zijn met de nieuwe Nexus-launcher.

Nexus-launcher

Nadat eerder deze week al enkele beelden van de nieuwe Nexus-launcher opdoken, wist 9to5Google vannacht een apk van de startschermvervanger aan te bieden. De site zegt de apk uit onbekende bron te hebben ontvangen, dus het downloaden en installeren is op eigen risico. Wel kun je zo alvast een goede eerste indruk krijgen van hoe Google Android aanpast. Download het bestand via deze link en volg vervolgens de instructies voor het installeren van losse apk-bestanden op je Android-toestel.

De vernieuwde launcher toont enkele subtiele, maar aanzienlijke wijzigingen. Zo is de knop voor de app-launcher onderaan in beeld verdwenen. In plaats daarvan kunnen gebruikers het overzicht van alle gedownloade apps nu in beeld krijgen door omhoog te swipen. Daardoor ontstaat onderaan in beeld wel ruimte voor een extra snelkoppeling.

Op het startscherm wordt straks niet langer een zoekbalk getoond, maar enkel de G uit het Google-logo. Met een druk op de knop openen mensen de zoekbalk alsnog. Rechtsboven wordt daarnaast een permanente, niet verwijderbare widget getoond die de dag aangeeft.

Het gaat om een voorlopige versie van de launcher, waarbij mogelijk nog niet alle features werken. Zo wordt uitgebreide integratie van de Google Assistant verwacht. Google’s stemgestuurde assistent zal waarschijnlijk later dit jaar beschikbaar zijn.

Nexus-launcher downloaden

Google heeft in het verleden wel vaker geëxperimenteerd met aangepaste interfaces voor Android. Bovenstaande beelden zijn dus geen garantie dat de nieuwe features beschikbaar gemaakt worden voor een groter publiek. Wel horen we al geruime tijd dat Google aanpassingen wil maken aan de app-drawer; deze screenshots suggereren dat die aanpassingen niet lang meer op zich laten wachten.

Het is onbekend of Google de nieuwe Nexus-launcher officieel beschikbaar zal maken voor andere toestellen. Het bedrijf biedt al geruime tijd een Google Now Launcher, waarmee consumenten een versie van Android voorgeschoteld krijgen die in de buurt ligt van stock Android. Mogelijk zal ook deze Nexus-launcher aangeboden worden via de Play Store.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu