Dit weten we tot nu toe over Googles nieuwe Nexus-toestellen

Gijs Ettes
22 september 2015, 16:25
3 min leestijd
Dit weten we tot nu toe over Googles nieuwe Nexus-toestellen

Over precies een week houdt Google een speciaal evenement waar onder meer de aankondiging van twee nieuwe Nexus-toestellen wordt verwacht. Over die telefoons is al het nodige uitgelekt en wij zetten op een rijtje wat we tot nu toe weten.

Lees verder na de advertentie.

Uiteraard is alles wat we tot nu toe over de nieuwe Nexus-toestellen te weten zijn gekomen, gebaseerd op geruchten en uitgelekte informatie. De afgelopen weken is de geruchtentrein flink op gang gekomen, waardoor we inmiddels een vrij goed beeld kunnen schetsen  van de telefoons, die door zowel LG als Huawei worden gefabriceerd, met zich meebrengen.

Nexus 5X: de compacte midranger

Te beginnen  met de Nexus-smartphone van LG. Dit toestel krijgt naar alle waarschijnlijkheid de naam Nexus 5X en wordt een dunnere en krachtigere versie van de Nexus-telefoon die LG eind 2013 uitbracht. De nieuwe Nexus heeft een vergelijkbaar formaat, met een iets groter 5,2 inch-scherm (1080p) en een soft-touch achterkantje dat extra grip biedt. Met 146,9 bij 72,9 bij 8 millimeter wordt hij waarschijnlijk wat hoger en breder, maar wel dunner dan zijn voorganger. Het enige nadeel van de slankere behuizing is dat de cameralens iets uitsteekt, waardoor het toestel plat op tafel niet zo stabiel zal liggen.

lg nexus 5x

Naast de camera en het Nexus-logo is er aan de achterkant ook een vingerafdrukscanner te vinden. Een logische toevoeging aangezien Android 6.0 Marshmallow – waar de Nexus 5X op zal draaien – standaard ondersteuning voor vingerafdrukscanners biedt. Met de scanner  kun je het toestel ontgrendelen of betalingen autoriseren. Verder is de verwachting dat de 5X over nfc, wifi 802.11 a/b/g/n/ac  en 4G+ beschikt en een 2700 mAh-accu heeft die niet is te verwijderen.

Zoals het een goede Nexus-telefoon betaamt, zal de Nexus 5X weer high-end specs bieden voor een schappelijk prijskaartje. Voor een bedrag van tussen de 350 en 450 euro krijg je waarschijnlijk een Qualcomm Snapdragon 808-chip, 3GB RAM, 32 of 64GB opslag en twee camera’s met 13 en 5 megapixels. Of de Nexus 5X ook gebruikmaakt van een usb-c-poort voor snellere doorvoer van stroom en data, is niet bekend.

Nexus 6P: het metalen vlaggenschip

Het Nexus-toestel van Huawei gaat waarschijnlijk Nexus 6P heten. Het toestel wordt met zijn 5,7 inch-scherm een slag groter dan de 5X, maar is gelukkig kleiner dan de Nexus 6 die Motorola vorig jaar uitbracht. Dat toestel was met zijn 6 inch-scherm en gewicht van 184 gram voor velen gewoonweg te groot en zwaar. De Nexus 6P lijkt minder breed en dunner te worden, waardoor hij waarschijnlijk beter te hanteren  is.

Bij een groter scherm hoort een hogere resolutie en het is dan ook niet verrassend dat de Nexus 6P waarschijnlijk een schermresolutie van 2560 bij 1440 pixels krijgt. De Snapdragon 810-processor en 3GB aan werkgeheugen moeten ervoor zorgen dat je probleemloos Android 6.0 en de laatste apps en games moet kunnen draaien. Ook brengt Huawei mogelijk meerdere versies uit, met 16, 64 of 128GB aan opslag. Of het toestel ondersteuning heeft voor micro-sd-kaartjes is niet bekend, al lijken nfc, wifi 802.11 a/b/g/n/ac  en 4G+ zekerheidjes.

In tegenstelling tot de Nexus 5X heeft de 6P waarschijnlijk een behuizing van metaal. Vooral de achterkant van het toestel valt op, aangezien  de camera en flitser zich in een apart glazen paneel bevinden dat afwijkt van de rest van de behuizing. Hierdoor heeft het toestel wat weg van een  periscoop. Verder vinden we aan de achterzijde wederom het Nexus-logo en een vingerafdrukscanner. Ook gaan er geruchten over een usb-c-poort aan de onderkant van het toestel.

Wat de Nexus 6P precies gaat kosten, is niet bekend. We verwachten echter dat het toestel net als zijn voorganger tussen de 600 en 650 euro gaat kosten. De release vindt, net als bij de Nexus 5X, naar verluidt nog dit jaar plaats. Vanaf wanneer beide Nexus-telefoons precies verkrijgbaar worden, weten we waarschijnlijk volgende week.

Welk nieuwe Nexus-toestel heeft jouw voorkeur? Laat het weten in de comments.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Nexus 6P
Huawei Nexus 6P

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu