De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Palm maakt kleine smartphone die eigenlijk geen smartphone is

Thomas Haenen
15 oktober 2018, 15:35
3 min leestijd
Palm maakt kleine smartphone die eigenlijk geen smartphone is

De legendarische telefoonmaker Palm maakt binnenkort zijn comeback op de mobiele markt. Het eerste product: een hele kleine smartphone die eigenlijk geen smartphone is.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe Palm-smartphone is geen smartphone

De nieuwe Palm is ongeveer even groot als een creditcard, met een compact scherm van slechts 3,3 inch. Het toestel loopt op Android, maar noem het geen smartphone: volgens Palm is het een ‘ultramobiel product dat je onderweg meer vrijheid geeft’. Het idee is dat je op drukke momenten de Palm met je meeneemt om toch verbonden te zijn, maar niet direct bereikbaar voor andere mensen.

Palm lijkt het apparaat als alternatief voor de smartwatch te presenteren. Hij is handzaam, maar biedt tegelijkertijd alle features die je van een smartphone zou verwachten. Door het geringe formaat ben je echter minder gauw verleid om continu je toestel erbij te pakken, waardoor je meer bezig bent met ‘leven’. De Palm heeft zelfs een speciale ‘Life’-mode, waarmee alle netwerkfuncties en notificaties uitgeschakeld worden, en alleen de camera nog werkt.

Specificaties nieuwe Palm-smartphone

De fabrikant heeft gelijk de specificaties van het apparaatje gedeeld. Die zijn ruwweg vergelijkbaar met een budgetsmartphone als de Moto G6 of Nokia 6 (2018), al is het scherm van de Palm wel stukken kleiner.

  • 3,3 inch-lcd-scherm met resolutie van 1280 bij 720 pixels
  • 12 megapixel-camera achterop, 8 megapixel-camera voorop
  • Snapdragon 435-chip, 3GB werkgeheugen
  • 32GB opslagruimte ingebouwd, niet uitbreidbaar
  • Accucapaciteit: 800 mAh (volgens Palm ‘genoeg voor een volle dag’)
  • Loopt op Android 8.1 (Oreo)
  • Weegt 63 gram, 7,4 millimeter dik
  • IP68-gecertificeerd: stof- en waterdicht

Releasedatum en adviesprijs onbekend

Het bedrijf heeft zijn eigen versie van Android ontwikkeld, aangepast voor het kleinere scherm. Voor veel apps kun je direct naar een bepaalde functie met ‘quick actions’, zodat je je niet op het kleine scherm door allerlei menu’s moet navigeren. Ook heeft Palm gezichtsherkenning ingebouwd; een vingerafdrukscanner ontbreekt. Wat voor updatebeleid de fabrikant heeft, is onbekend.

Telefoneren en sms’en kan niet op de Palm, tenzij je een abonnement hebt bij de Amerikaanse provider Verizon. Dan kun je de Palm namelijk koppelen aan je ‘echte’ smartphone; zowel Android als iPhone. Of en wanneer de Palm in Nederland verkocht wordt, is onbekend. In de Verenigde Staten verschijnt de Palm straks voor 350 dollar; relatief prijzig, gezien de hardware.

Geen smartphone, maar een accessoire?

Het is een opmerkelijke, verwarrende aanpak van Palm. Het bedrijf durft waarschijnlijk niet de concurrentie aan met grote namen als Samsung en Apple, en komt daarom met dit tussenproduct dat in theorie meer mensen kan aanspreken. Je kunt hem immers naast je bestaande toestel gebruiken.

Het is echter maar de vraag hoeveel mensen nog zitten te wachten op een tweede kleinere smartphone met minder functies. Palm toont op zijn website verschillende accessoires om het product makkelijker onderweg te gebruiken, zoals een houder voor op je fietsstuur en een klein handtasje waar de Palm in past. Daarmee hoopt het het idee van de Palm als extra gadget voor onderweg te onderstrepen.

Nieuwe Palm-smartphone

Achter het nieuwe Palm zitten designers en ontwikkelaars die hiervoor bij Google, Samsung en Beats by Dre hebben gewerkt. Zij werken echter in opdracht van TCL, het Chinese bedrijf dat ook Alcatel- en recente BlackBerry-smartphones maakt. Qua hardware heeft de Palm ook enkele gelijkenissen met enkele Alcatel-toestellen van het afgelopen jaar.

In een interview met Android Planet ruim een jaar geleden bevestigde het bedrijf al comebackplannen te hebben. Toen werd nog beloofd dat het eerste nieuwe Palm-product vanaf begin 2018 verkrijgbaar zou zijn. Blijkbaar heeft deze planning wat vertraging opgelopen: het apparaatje verschijnt nu naar verwachting pas in de loop van 2019.

Bron: Palm
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu