Placeholder
Redactie

De accu van een moderne smartphone gaat tegenwoordig hoogstens één of twee dagen mee na één lading. Factoren als een groot scherm, een krachtige processor en allerlei sensoren dragen eraan bij dat de accu snel leeg is. Wetenschappers hebben een manier gevonden om een batterij efficiënter te laten werken, zodat je in de toekomst je Android-telefoon slechts één keer per maand hoeft op te laden. Het antwoord: koolstof nanobuisjes.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


Stel, je drukt op de Menu-knop van je Android-toestel, dan geven verschillende metalen draadjes energie door om de opdracht te bevestigen. Deze metalen draadjes zien er klein uit, maar zijn eigenlijk vrij dik. Het kost dus veel weerstand om energie via deze draden te verplaatsen. Het is veel beter om te kiezen voor piepkleine draadjes, waardoor er veel minder elektriciteit nodig is, zoals koolstof nanobuisjes (zie foto linksboven).

Een koolstof nanobuisje is zo’n 10.000 keer smaller dan een menselijke haar. Het gebruik van zo’n draadje zorgt voor minder weerstand en vergt minder energie. Dit heeft enkele voordelen: een accu kan veel langer mee óf een telefoon kan in de toekomst enkel op zonne-energie draaien. Nog innovatiever is het feit dat een mobiele telefoon misschien niet eens een externe energiebron nodig heeft. Wellicht is de eigen warmte voldoende om het apparaat draaiende te houden.

Het is nog onbekend wanneer wij deze techniek in onze eigen telefoons kunnen vinden, maar hopelijk gaat de ontwikkeling daarvan zeer snel.

Bron: Nanotechnow

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.