Wear OS heeft toch toekomst: dunnere smartwatches opkomt met nieuwe Qualcomm-chip

Qualcomm heeft plannen voor nieuwe, dunnere chipsets voor smartwatches en belooft dat er snel meer apparaten verschijnen. Dat is mogelijk goed nieuws voor Wear OS, dat de laatste maanden maar nauwelijks ondersteund lijkt te worden.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Nieuwe Wear OS-smartwatches in de maak

Tijdens de Google I/O 2018-keynote hoorden we vrijwel niets over Wear OS, Googles besturingssysteem voor smartwatches. De software stond tot voor kort nog bekend als Android Wear, maar op die naamsverandering na weet Google weinig nieuws te bieden. Toch is er wel degelijk verandering op komst, aldus chipmaker Qualcomm.

Qualcomm brengt later dit jaar namelijk een nieuwe chipset uit voor smartwatches, aldus Pankaj Kedia. Volgens Kedia, hoofd van Qualcomm’s wearable-divisie, wordt de nieuwe chipset dunner en lichter. Hij belooft dat er dit najaar nieuwe smartwatches van verschillende fabrikanten verschijnen, waaronder een ‘vlaggenschip’ dat laat zien wat de verbeterde chip allemaal mogelijk maakt.

Android Wear OS Developer Preview

De topman wil nog niet loslaten wat er allemaal verbeterd wordt, maar belooft wel grote stappen. Nu gebruiken veel smartwatches nog een Snapdragon Wear 2100-chip. Die is gebaseerd op de Snapdragon 400, een chip uit 2013 gebouwd voor smartphones. Dat resulteert in een vrij langzame én lompe chip, die niet voldoende toegespitst is op moderne smartwatches.

Dat gaat veranderen. De nieuwe chip is gebouwd voor wearables, en is daardoor lichter en kleiner dan zijn voorganger. Dat moet straks voor compactere smartwatches zorgen. Alle chips zijn bovendien standaard voorzien van bluetooth- en wifi-ondersteuning, en fabrikanten kunnen ook nog 4G en gps toevoegen, zodat je altijd bereikbaar en vindbaar bent.

Tweede kans voor Wear OS

Android Wear lanceerde in 2014 met veel bombarie, en werd ondersteund door bekende fabrikanten als Samsung, LG, Huawei en HTC. Het grote publiek leek echter weinig interesse te hebben in de eerste generatie wearables.

Terwijl de Apple Watch inmiddels aardig succes heeft, verschenen er in het afgelopen jaar vrijwel geen smartwatches met Android Wear. Ook Google heeft in het afgelopen jaar weinig grote verbeteringen doorgevoerd. Mogelijk komt daar dit najaar dus eindelijk verandering in.

Lees het laatste nieuws over Wear OS

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.