Android in oktober: dit gebeurt er deze maand

Thomas Haenen
3 oktober 2016, 21:37
3 min leestijd
Android in oktober: dit gebeurt er deze maand

Ook deze maand verwachten we weer een hoop nieuws op het gebied van Android. Wat kunnen we precies verwachten? Android Planet blikt in dit artikel vooruit op het belangrijkste nieuws van de komende maand.

Lees verder na de advertentie.

1. Google Pixel aankondiging

Na maanden van speculatie, geruchten en uitgelekte details is het op 4 oktober eindelijk zover: dan worden de Google Pixel en Pixel XL officieel onthuld. Deze opvolgers van de Nexus-reeks moeten Android bieden zoals Google het graag ziet: met de beste hardware en extra’s zoals Google Assistant en de Pixel Launcher.

Google Pixel details

De onthulling vindt plaats op 4 oktober, om 18:00 Nederlandse tijd op een evenement in New York. De meeste details zijn echter al uitgelekt. Zo weten we dat beide smartphones beschikken over een Snapdragon 821-chip van Qualcomm, 4GB werkgeheugen en minimaal 32GB opslagruimte. De Pixel is voorzien van een 5 inch-scherm, de Pixel XL biedt 5,5 inch. Beide zijn ze voorzien van een 12 megapixel-camera achterop en een 8 megapixel-camera voorop. Het grootste mysterie zijn de prijs en releasedatum: het is nog niet duidelijk wanneer we de Pixels in Nederland kunnen verwachten.

2. Chromecast Ultra, Google Home, Google Wifi

Maar Google heeft meer aankondigingen gepland voor aanstaande dinsdag. Zo verwachten we dat het bedrijf een nieuwe Chromecast presenteert waarmee je 4K-beelden kunt streamen. Deze Chromecast Ultra biedt ondersteuning voor de hogere resolutie, alsmede voor beelden met high dynamic range, of hdr. Ook de Google Wifi, een slimme router met sterker signaal dan de concurrentie, wordt waarschijnlijk onthuld.

Daarnaast verwachten we de definitieve releasedatum en adviesprijs voor Google Home, de stemgestuurde speaker. Home werkt net als elk ander Google Cast-apparaat en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om Spotify of Google Play Music te luisteren. Je kunt echter ook vragen stellen of commando’s doorgeven met ‘OK Google’. Maak bijvoorbeeld een reservering bij een restaurant of vraag Google Home of er nog files staan op de vaste route naar je werkt. Home kost volgens de laatste geruchten 129 dollar, goedkoper dan grote concurrent Amazon Echo die voor 179 dollar verkocht wordt. De Nederlandse adviesprijs horen we waarschijnlijk dinsdag.

→ Lees ook: deze 8 aankondigingen verwachten we van het Google-event op 4 oktober

galaxy note 7-vervanging

3. Eindelijk: de Galaxy Note 7

Het lijkt erop dat deze maand eindelijk de Samsung Galaxy Note 7 in Nederland verschijnt. Oorspronkelijk zou het toestel hier vanaf begin september beschikbaar zijn, maar dat werd door aanzienkelijke accuproblemen uitgesteld. Ontploffende accu’s zorgden voor een wereldwijde terugroepactie. Inmiddels zijn vrijwel alle risicogevallen teruggeroepen en kan het toestel weer uitgebracht worden.

Vroege bestellers zijn als eerste aan de beurt: iedereen die een Galaxy Note 7 pre-order heeft geplaatst ontvangt zijn toestel vanaf 10 oktober. Deze klanten krijgen bovendien een gratis geheugenkaart als goedmakertje. De rest van Nederland moet nog tot 28 oktober wachten, al staat die datum nog niet helemaal vast. Samsung zegt de Galaxy Note 7 vanaf die dag in heel Europa weer te verkopen maar heeft nog niet specifiek Nederland genoemd. We houden voor de zekerheid maar een slag om de arm; wellicht zien we Samsungs phablet ook in het overzicht van november weer terug.

4. Tijd voor Android 7.0 Nougat-updates?

De definitieve versie van Android 7.0 Nougat is inmiddels ruim een maand beschikbaar voor fabrikanten. Toch zijn er nog vrijwel geen smartphones die van de nieuwste software voorzien zijn. Sterker nog: van veel fabrikanten weten we nog steeds niet zeker of en wanneer ze hun smartphones gaan bijwerken. We verwachten dat daar vanaf oktober wat meer duidelijkheid over komt.

Misschien kunnen we bijvoorbeeld de eerste Android-updates verwachten van LG, Sony en HTC, drie fabrikanten die er doorgaans snel bij zijn. Ook Motorola en Huawei hebben zitten hinten dat ze op korte termijn meer bekend maken over hun updateplannen. Hou de komende maanden dus ons overzicht van Android 7.0-updates in de gaten om te zien wanneer jouw smartphone aan de beurt is.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel
Google Pixel

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu