De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Dit moet je weten over het NL Alert controlebericht van maandag 4 december

Thomas Haenen
4 december 2017, 10:45
2 min leestijd
Dit moet je weten over het NL Alert controlebericht van maandag 4 december

Schrik niet: vanmiddag om 12:00 stuurt de overheid weer een NL Alert controlebericht uit. Stel je smartphone nu in, zodat je zeker weet dat je het ontvangt.

Lees verder na de advertentie.

Wat is NL Alert?

Het NL Alert is een alternatief voor de alarmsirenes die overal in Nederland geplaatst staan. Bij grote branden, terroristische aanslagen of extreem weer gaan die sirenes af om iedereen te waarschuwen. Maar op sommige plekken zijn die sirenes niet of nauwelijks hoorbaar. Bovendien zijn ze nogal onduidelijk: als een alarm afgaat moet je nog op je televisie of telefoon kijken of het voor een brand, een aanslag of iets anders is.

Daarom is er NL Alert, een tekstbericht dat de overheid automatisch stuurt naar alle mobiele telefoons in de buurt van een noodsituatie. Daarvoor wordt zogenaamde ‘cell broadcast’-technologie gebruikt, een techniek die vergelijkbaar is met een radiosignaal. Elke telefoon ontvangt het bericht, zelfs als de rest van het mobiele netwerk overbelast is. Bovendien kan in het bericht worden beschreven wat de situatie precies is, en welke maatregelen je moet nemen.

Waarom heb ik een NL Alert controlebericht ontvangen?

Een paar keer per jaar stuurt de overheid een landelijk controlebericht uit. Vandaag, 4 december om 12:00 uur, is het weer zover. Als het goed is ontvangt dan vrijwel iedereen een controlebericht. Daarmee wordt onder andere getest hoeveel mensen precies NL Alerts kunnen ontvangen.

Ook creëert het bewustzijn voor NL Alert. Door regelmatig een testbericht te sturen, weet je van het bestaan van het systeem. Mocht er ooit echt iets misgaan, dan weet je wat NL Alert is en dat je erop kunt vertrouwen. Overigens is NL Alert sinds de invoering al meer dan tweehonderd keer ‘echt’ gebruikt, al gaat het dan nagenoeg altijd om gerichte waarschuwingen voor een klein deel van het land.

Wat doe ik als ik geen NL Alert test ontvang?

Vrijwel alle Android-smartphones die in Nederland verkocht worden, zijn al voorzien van ondersteuning voor NL Alert. Dat betekent dat je als het goed is automatisch een berichtje ontvangt. Heb je nog een oudere mobiele telefoon, of heb je je toestel gekocht in het buitenland, dan kan het zo zijn dat je NL Alert eerst moet instellen.

Om te checken of dat ook bij jouw smartphone het geval is, kun je terecht in ons artikel waarin we uitleggen hoe je NL Alert instelt op je Android-telefoon. Het proces is vrij eenvoudig, maar de manier van instellen verschilt per toestel.  Maak je gebruik van iOS, dan kun je bij zustersite iPhoned terecht voor een uitleg over hoe je NL Alert instelt op de iPhone. Via deze link kunnen gebruikers van overige toestellen de NL Alert-instelhulp doorlopen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu