De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Overheid stuurt om 12 uur een NL Alert-controlebericht

Erwin Vogelaar
3 juli 2017, 11:30
2 min leestijd
Overheid stuurt om 12 uur een NL Alert-controlebericht

De overheid stuurt zometeen om 12.00 uur een NL Alert-controlebericht. Check nog vlug of je toestel juist is ingesteld.

Lees verder na de advertentie.

NL Alert 3 juli controlebericht

Vandaag stuurt de overheid om 12:00 uur een NL Alert-controlebericht. Dit bericht wordt uitgestuurd zodat jij kunt controleren of je smartphone goed is ingesteld. Het bericht is te vergelijken met het afgaan van de sirene’s op de eerste maandag van de maand. Hierdoor weet je zeker dat je tijdig gewaarschuwd wordt bij een noodsituatie.

Zo stel je NL Alert in op Android

NL Alert is het moderne alarmmiddel van de overheid. Via deze berichten worden mensen gewaarschuwd als er bijvoorbeeld een ramp in de buurt plaatsvindt. Denk hierbij aan een aanslag, maar ook overstromingen, branden, noodweer en meer. Afgelopen mei werd NL Alert gebruikt om mensen te waarschuwen om vanwege de drukte niet naar Amsterdam te komen voor een voetbalwedstrijd van Ajax. Dit bericht werd per ongeluk zesmaal verzonden.

Een NL Alert-bericht laat je bij een ramp of andere gebeurtenis weten wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Bijvoorbeeld een bepaald gebied ontwijken, of naar binnen gaan en de deuren en ramen sluiten.

NL Alert werkt niet met sms-berichten, omdat deze mogelijk niet aankomen als het telefoonnetwerk overbelast is. NL Alert maakt gebruik van ‘cell broadcast’ via de zendmasten van alle providers, zodat de berichten altijd aankomen. Smartphones moeten hierdoor wel apart ingesteld worden.

NL Alert instellen

De meeste toestellen die in Nederland worden verkocht, staan automatisch al juist ingesteld voor het ontvangen van NL Alert-berichten. Als je er zeker van wil zijn dat jouw toestel goed staat ingesteld, leggen we uit hoe je NL Alert instelt op je Android-telefoon. Bij de verschillende merken smartphones werkt dit net iets anders. Om NL Alert op de iPhone in te stellen, ga je naar ‘Instellingen > Berichtgeving’. Scrol helemaal naar beneden totdat je bij de optie ‘Noodmeldingen’ komt. Deze optie dien je vervolgens aan te zetten.

Als je het bericht ontvangt, dan weet je zeker dat jouw smartphone goed staat ingesteld. In het bericht staat duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu