De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Met het NL Alert-controlebericht weet je of jouw toestel juist staat ingesteld

Erwin Vogelaar
4 december 2016, 18:57
2 min leestijd
Met het NL Alert-controlebericht weet je of jouw toestel juist staat ingesteld

Op maandag 5 december stuurt de overheid om 12.00 uur een NL Alert-controlebericht uit. Hiermee kun je controleren of jouw toestel op de juiste manier staat ingesteld om deze noodberichten te ontvangen.

Lees verder na de advertentie.

NL Alert-bericht

De alarmdiensten in Nederland worden regelmatig gecontroleerd. Zo horen we de eerste maandag van elke maand om 12.00 uur de sirene’s afgaan, zodat de overheid kan controleren of alles nog werkt en iedereen het alarm kan horen. Op dezelfde manier wordt de alarmdienst voor smartphones getest. Daarom ontvang je op maandag 5 december een NL Alert-controlebericht, mits je toestel juist staat ingesteld.

De meeste toestellen zijn al automatisch juist ingesteld voor deze berichten, waardoor je het testbericht ontvangt zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Wil je daar echter zeker van zijn, dan zul je even in de instellingen moeten duiken. Voor uitleg hierover kun je naar ons artikel waarin we uitleggen hoe je NL Alert instelt voor Android. Het werkt net iets anders bij de verschillende merken Android-toestellen.

NL Alert is een manier van de overheid om de Nederlandse bevolking te informeren over noodsituaties. Denk hierbij aan informatie over noodweer, branden, overstromingen en dergelijke. NL Alert werkt niet met sms-berichten, omdat bij een overbelast mobiel netwerk deze berichten mogelijk niet aankomen. Daarom werkt NL Alert met cell broadcast, waarbij er gebruik gemaakt wordt van de zendmasten van alle providers. Dit zorgt ervoor dat de berichten altijd aankomen. NL Alert wordt verzonden over het 2G-, 3G- en 4G-netwerk van KPN, T-Mobile en Vodafone.

NL Alert in de praktijk

Buiten deze controleberichten, ontvang je een NL Alert als je in de directe omgeving van een noodsituatie bent. In het bericht staan dan wat er aan de hand is. Ook wordt in het bericht vermeld wat je op dat moment het beste kunt doen. Denk hierbij aan het sluiten van deuren en ramen, of het vermijden van een specifiek gebied.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu