Maandag om 12.00 stuurt de overheid een NL Alert controlebericht
Erwin Vogelaar

De overheid stuurt morgen, op maandag 3 december, een NL Alert-controlebericht uit. Op deze manier kun jij controleren of je smartphone goed staat ingesteld.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

NL Alert-controlebericht 3 december

Twee keer per jaar stuurt de overheid een controlebericht voor NL Alert uit. Op deze manier kun je testen of je smartphone goed staat ingesteld voor het ontvangen van deze noodberichten.

Om 12.00 op maandag 3 december wordt er weer zo’n controlebericht verstuurd. Dat is hetzelfde tijdstip als dat de luchtalarmen worden getest. Schrik dus niet als naast het luchtalarm, ook je telefoon geluid maakt.

Het idee van NL Alert is dat je via berichten snel gewaarschuwd wordt over gevaar in je buurt. Denk aan iemand die met een wapen rondloopt, maar ook een overstroming of brand. Met het bericht stuurt de overheid niet enkel een waarschuwing, maar krijg je ook advies over wat je moet doen. Bijvoorbeeld binnen blijven en de ramen en deuren sluiten, of een bepaald gebied ontwijken.

Voor NL Alert maakt de overheid geen gebruik van sms’jes, omdat telefoonnetwerken op noodmomenten niet betrouwbaar genoeg zijn. Deze netwerken kunnen overbelast raken of gewoonweg niet werken. De NL Alert kan altijd binnenkomen, mits je telefoon niet op vliegtuigstand staat natuurlijk.

Hoe schakel ik NL Alert in?

Standaard staan de meeste Android-toestellen al goed ingesteld voor het ontvangen van deze noodberichten. Dat is echter niet altijd het geval. Heb je dus op jouw smartphone nog niet eerder een NL Alert ontvangen (het vorige controlebericht werd op 4 juni verstuurd), dan is het verstandig om je instellingen te bekijken.

We leggen uit hoe je NL Alert instelt op je Android-toestel. Let wel op dat dit een negatieve invloed kan hebben op de accuduur van je smartphone, maar dat is de moeite waard voor betere veiligheid.

Ontvang jij morgen om 12.00 een controlebericht van NL Alert, dan weet je dat jouw toestel in ieder geval goed staat ingesteld. In het bericht wordt duidelijk vermeld dat het gaat om het controle.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.