Nokia gaat door het stof: waarom Nokia 2 Android Oreo-update zo laat komt

Thomas Haenen
25 januari 2019, 9:38
2 min leestijd
Nokia gaat door het stof: waarom Nokia 2 Android Oreo-update zo laat komt

Nokia staat bekend om zijn snelle Android-updates, maar één toestel van het bedrijf liep het afgelopen jaar flink achter. Waarom de Nokia 2 nog altijd geen Android Oreo-update heeft, is nu eindelijk bekend.

Lees verder na de advertentie.

Nokia 2 Android Oreo-update alsnog onderweg

Het goede nieuws: de Nokia 2 krijgt binnenkort alsnog een Android Oreo-update. Het slechte nieuws: de nieuwe software loopt niet optimaal, en het is waarschijnlijk ook de laatste grote update die voor de smartphone verschijnt. Volgens Juho Sarvikas, topman bij Nokia-moederbedrijf HMD Global, is het budgettoestel simpelweg niet krachtig genoeg.

“We introduceerden de Nokia 2 met Android Nougat,” aldus Sarvikas op Twitter. “Kort daarna besloot Google dat alle apparaten met 1GB werkgeheugen op Android Go moeten lopen voor een geoptimaliseerde gebruikservaring. Het is echter niet mogelijk om bestaande toestellen alsnog over te zetten op Android Go.”

Nokia 2 Android Oreo-update

“Ondanks deze technische uitdaging hebben we intensief samengewerkt met Google en Qualcomm om Android Oreo geschikt te maken voor de Nokia 2. Omdat Oreo echter meer rekenkracht vereist dan Nougat, loopt Android minder soepel. Daarom geven we gebruikers twee opties: blijf op Nougat met een betere performance, of upgrade naar Oreo voor alle nieuwe features.”

Binnenkort zet de fabrikant een website online waar Nokia 2-gebruikers zich kunnen aanmelden voor de update. Na registratie wordt de update uitgerold voor hun toestel. Meld je je niet aan, dan blijft je toestel gewoon op Nougat lopen.

Enige achterblijver echt te traag

De Nokia 2 is één van de goedkoopste smartphones die de Finse fabrikant tot nu toe heeft uitgebracht. Het toestel heeft een zwakke Snapdragon 212-chipset, met slechts 1GB werkgeheugen en 8 GB opslagruimte. Eigenlijk was die ook al te zwak voor Android Nougat, zo merkten we op in onze Nokia 2 review. “De trage hardware en karige hoeveelheid werkgeheugen en opslag maken de 2 alleen geschikt voor gebruikers die voor het eerst aan een smartphone beginnen.”

Eigenlijk garandeert Nokia dat alle smartphones van het bedrijf tot minstens twee jaar na de release op updates kunnen rekenen. Zo verscheen er deze week een Android Pie-update voor de Nokia 5, een goedkoop toestel dat binnenkort zijn tweede verjaardag viert. Ook gaf het bedrijf een planning vrij met wanneer welke smartphones de komende maanden bijgewerkt worden. De Nokia 2 ontbrak op die planning: waarschijnlijk blijft het toestel dus op Oreo steken.

De kans dat toekomstige Nokia-smartphones achter blijven is een stuk kleiner. Zoals de topman al benoemt heeft Google nu ook Android Go. Dat is een aangepaste versie van Android geoptimaliseerd voor goedkopere hardware, met onder andere versimpelde versies van Googles meegeleverde apps. De Nokia 1, een ander budgettoestel van de fabrikant, loopt bijvoorbeeld stukken beter op Android Go.

→ Lees ook: zo maakt Android Go goedkope smartphones beter

Het laatste nieuws over Nokia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 2 Android
Nokia 2 Android

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu