In een jaar vol flitsende vlaggenschepen en krachtige toptoestellen, heeft Thomas zijn hart verpand aan de goedkope smartphones van Nokia. Dit is waarom.
Lees verder na de advertentie.
Nokia 5 beste smartphone 2017
Het afgelopen jaar heb ik tientallen smartphones mogen proberen, de één nog indrukwekkender dan de ander. Hoog op mijn lijstje staat onder andere de Samsung Galaxy S8; door dat voorkantvullende scherm leek elke andere telefoon direct verouderd. Ook de Huawei Mate 10 Pro gooide hoge ogen, vooral door de indrukwekkende camera’s aan beide kanten. Maar als je me naar mijn absolute favoriet vraagt, dan moet ik tóch voor de Nokia 5 kiezen.
Nokia wist in 2017 namelijk een comeback van jewelste te maken. Ooit was de Finse fabrikant groter dan iedereen en domineerde het de mobiele markt. De ‘Nokia’-naam was in feite synoniem voor een mobieltje. Maar waar de Nokia 3310 ongekend succesvol was, ging de overstap naar smartphones minder soepel. Na wat gesukkel met Symbian en de noodlottige keuze voor het mislukte Windows Phone, verkocht het bedrijf in 2013 zijn hele mobiele divisie aan Microsoft. Daar wisten ze ook niet goed wat ze met Nokia aanmoesten en bleef het na een paar toestellen al snel angstvallig stil.

Toen de Finse startup HMD Global eind 2016 aankondigde de Nokia-naam over te nemen, was het vertrouwen in het ooit zo betrouwbare merk dan ook volledig weggevaagd. Over een succesvolle comeback waren we dan ook zeer sceptisch. Had je mij begin dit jaar verteld dat een Nokia mijn favoriete toestel zou worden, dan had ik je voor gek verklaard. Toch is het de Finnen met de Nokia 5 gelukt.
Soepel met stock Android
Allereerst doen ze dat door Android te omarmen. Waar andere fabrikanten nog altijd grote aanpassingen maken aan de software, houdt Nokia het simpel en kiezen ze voor stock-Android. Geen meegeleverde apps, rare icoontjes of botsende kleuren, maar Android zonder fratsen. Daardoor loopt de software bovendien een stuk soepeler.
En waar andere bedrijven traag en onvolledig zijn met updates, is Nokia er vaak als de kippen bij. Het bedrijf rolt al het hele jaar maandelijks beveiligingsupdates voor al zijn smartphones. De Nokia 5 is niet alleen verzekerd van een update naar Android 8.0, maar krijgt volgend jaar zelfs Android P. Daar hoef je bij de goedkope smartphones van Samsung, Huawei en anderen niet op te rekenen.

Geen afdankertje
Ook de hardware en het design zijn een schot in de roos. Verpakt in een stevige maar stijlvolle metalen behuizing, zit een groot en scherp 5,2 inch-scherm. De Snapdragon 430-chip met 2GB werkgeheugen is krachtig genoeg om de belangrijkste apps soepel te laten lopen. En met 16GB opslagruimte heb je genoeg plek voor flink wat foto’s en muziek. Er is zelfs een vingerafdrukscanner aanwezig.
Nog niet zo heel lang geleden waren budgetsmartphones afdankertjes. Fabrikanten verzamelden de goedkoopste hardware die ze konden vinden, stopten het in een lompe plastic behuizing en gooiden het vol met bloatware. Het was een wonder als je het twee jaar vol hield met zo’n toestel.
In de voorbije jaren wisten bedrijven als Motorola die perceptie al deels te veranderen, maar met Nokia is de revolutie nu compleet. Perfect is het toestel niet natuurlijk (zo valt de camera nog wat tegen) maar de Nokia 5 laat zien dat je voor een dubbeltje op de eerste rang kan zitten. Android zoals het hoort, zonder de hoofdprijs te betalen: we zijn blij dat Nokia terug is.
Grootste tegenvaller van 2017: Google
Ben je een Google-fan in een Engelstalig land, dan was 2017 een mooi jaar voor je. Het bedrijf bracht tal van toffe nieuwe producten uit, van de Google Home Mini en Max tot de nieuwe Pixel-toestellen. En met Google Lens, tal van verbeteringen voor de Google Assistant en allerlei andere nieuwe apps viel er ook op softwaregebied genoeg te beleven.

Ondertussen blijven we in Nederland flink achter. Dit jaar verscheen hier alleen de Google Wifi, een router die ze in andere landen al sinds 2016 hebben. De Google Pixel 2, hét vlaggenschip voor Android, wordt hier nog steeds niet officieel verkocht. Het laatste toptoestel met een stock-versie van Android is de Nexus 6P uit 2015. Dat toestel is zo oud, dat Google zelf het vanaf volgend jaar waarschijnlijk al niet meer ondersteunt. Nee, het Google-aanbod in Nederland is en blijft ontzettend karig.
Dat heeft er waarschijnlijk vooral mee te maken dat er nog altijd geen Nederlandstalige Google Assistant is. Stembesturing is een steeds belangrijker aspect van Google-producten, maar zolang onze taal niet ondersteund wordt, ziet Google er geen brood in om zijn apparaten hier uit te brengen. Gelukkig zijn er signalen dat die Nederlandse taal er vanaf volgend jaar eindelijk komt. Laten we het hopen, zodat we niet nog een jaar als derdewereldland worden behandeld door Google.
Wat is jouw favoriete smartphone van 2017? En van welke fabrikant had je juist meer verwacht? Laat het ons weten in de comments hieronder!