Nokia’s comeback: dit zijn de drie eerste Android-smartphones

Thomas Haenen
26 februari 2017, 17:32
2 min leestijd
Nokia’s comeback: dit zijn de drie eerste Android-smartphones

Nokia gaat een comeback maken op de mobiele markt. Het bedrijf hield zojuist de Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6 aankondiging, drie toestellen die binnenkort al in de winkel liggen.

Lees verder na de advertentie.

Nokia 6 aankondiging

Met een presentatie in Barcelona trapte het bedrijf een terugkeer op de mobiele markt af. Dat doen ze met de Nokia 6, Nokia 5 en Nokia 3, drie Android-smartphones die vanaf dit voorjaar in de winkels moeten liggen. Het zijn betaalbare, degelijke toestellen met relatief weinig fratsen. De precieze Nederlandse releasedatum voor de toestellen is nog onbekend, maar volgens HMD worden de toestellen in het tweede kwartaal uitgebracht.

Hoewel de Nokia-merknaam op de toestellen prijkt, worden de smartphones geproduceerd door het vrij onbekende HMD Global. Dit Finse bedrijf nam vorig jaar de Nokia-naam over van Microsoft. Enkele jaren geleden werd Nokia’s mobiele divisie juist overgenomen door dat bedrijf. De Windows 10-smartphones die verschenen waren echter geen groot succes, waardoor Microsoft besloot de naam weer van de hand te doen. Nu probeert HMD Global met betaalbare Android-smartphones het merk te herintroduceren.

Nokia 6 aankondiging

HMD maakte een aantal opvallende aankondigingen tijdens de presentatie van de nieuwe Nokia-smartphones. Zo krijgen alle Nokia-toestellen de Google Assistant aan boord. Daarnaast wordt de software van de toestellen zo ‘puur’ mogelijk gehouden, wat ze vergelijkbaar maakt met Nexus-smartphones. Bovendien beloofde HMD dat Nokia-gebruikers straks snelle Android-updates mogen verwachten voor hun smartphones.

Het voorlopige topmodel van de fabrikant is de Nokia 6, een toestel dat sinds eind vorig jaar in China verkrijgbaar is. Dit model beschikt over een 5,5 inch-scherm met full hd-resolutie, de Snapdragon 430-chip van Qualcomm en 4GB aan werkgeheugen. Achterop zit een 16 megapixel-camera, voorop een exemplaar van 8 megapixel. De Nokia 6 adviesprijs is met 229 euro lekker laag.

Nokia 5

Een stapje lager vinden we de Nokia 5, die verkocht gaat worden voor 189 euro. Dit toestel heeft een 5,2 inch-scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. De chipset is ongewijzigd, met ditmaal slechts 2GB werkgeheugen. Achterop zit een 12 megapixel-camera.

Nokia 3

Tot slot is er de Nokia 3, het instapmodel met een adviesprijs van slechts 139 euro. Ook dat toestel heeft een 5,2 inch-scherm, maar met hardware die een tikkeltje minder krachtig is en slechts een 12 megapixel-camera. Alle toestellen zijn voorzien van Android 7.0 Nougat.

Nokia 3310

Het bedrijf presenteerde vandaag ook een vernieuwde versie van de Nokia 3310, de meest populaire mobiele telefoon ooit. Het toestel verscheen eind 2000 en werd geroemd om zijn onverwoestbaarheid. De nieuwe Nokia 3310 zou ook een stevige behuizing hebben, maar kent verder weinig fratsen. Het toestel wordt voor een paar tientjes verkocht en kan eigenlijk alleen gebruikt worden om te bellen en sms’en. Je kunt er ook een nieuwe versie van het spelletje Snake op spelen en de accu gaat volgens HMD een maand mee voordat je ‘m op moet laden.

Lees het laatste nieuws over Nokia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 6 Android
Nokia 6 Android

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu