Vandaag is Michel aan de beurt om zijn favoriete smartphone van 2018 te kiezen. De Nokia 7 Plus is volgens hem een enigszins saaie telefoon, maar juist daardoor de moeite waard. Lees mee waarom dit zijn smartphone van het afgelopen jaar is.
Lees verder na de advertentie.
Michel: Nokia 7 Plus is de beste smartphone van 2018
Het afgelopen jaar heb ik meerdere smartphones mogen testen. Van de zeer aangename Huawei P20, flink verbeterde Nokia 5.1 tot aan de Galaxy A7 (2018) met maar liefst drie camera’s aan de achterkant: ieder toestel heeft op zijn eigen manier een indruk achtergelaten. Toch is de Nokia 7 Plus wat mij betreft de Android-smartphone van het jaar.
Dit is wellicht opvallend, omdat het geen absoluut vlaggenschip is. De Nokia 7 Plus is eveneens geen budgetmodel, maar juist een middenklasser. Het toestel is allesbehalve innoverend of indrukwekkend, eerder een beetje saai zelfs, maar juist dankzij de stabiliteit zo’n fijne smartphone in het dagelijks gebruik.
Snelle updates
Toen Nokia in 2017 zijn comeback maakte werd het bedrijf al snel geroemd om zijn snelle updates. Wie een toestel van de Finse fabrikant heeft kan maandelijks rekenen op beveiligingspatches: of je nou een budgetmodel of het laatste vlaggenschip in je broekzak draagt.

Dit is dan ook het grootste pluspunt aan de Nokia 7 Plus: de update-snelheid. Als één van de eersten kon ik aan de slag met Android Pie en zo genieten van de nieuwe functies, tweaks en meer. Bovendien kon ik dankzij de verrassend stabiele bèta maanden voor de publieke release al ruiken aan de nieuwste Android-versie.
Bovendien heb je met de Nokia 7 Plus geen last van drukke, vervelende interfaces. Het toestel draait op een nagenoeg kale versie van Android. Ik vind dit een duidelijk voordeel ten opzichte van andere fabrikanten zoals Huawei en Samsung, die hun eigen schil meeleveren. In praktijk gebruik je al deze aanvullende apps en functies niet of nauwelijks, waardoor ze weinig toevoegen.
Lees ook: Nokia: ‘dit kun je van onze smartphones verwachten in 2019’
Fijne accuduur en vlotte hardware
Daarnaast heeft de accuduur mij in positieve zin verrast. Ik hoef het toestel slechts een keer in de twee dagen op te laden, wat bovendien zo gepiept is. De 3800 mAh-accu zit binnen een uur helemaal vol dankzij de snellaadfeature. Dit is absoluut bovengemiddeld voor een toestel in deze prijsklasse. Bovenal geeft de ruime accuduur een gevoel van zekerheid: je hoeft je geen zorgen te maken als je een keer je oplader vergeet.
Verder is de Nokia 7 Plus lekker vlot. Hij wordt aangedreven door een Snapdragon 660-chip met 4GB RAM. Dit zijn geen vlaggenschip-specificaties, maar de meeste mensen kunnen hier makkelijk mee uit de voeten. Apps starten snel op, multitasken gaat lekker snel en zelfs grafisch zware games vormen geen probleem voor de robuuste Nokia.

Natuurlijk merk je wel een verschil in hoe vloeiend de animaties zijn wanneer je het toestel naast een Samsung Galaxy S9 of Mate 20 Pro legt, maar daar is het bescheiden prijskaartje dan ook naar. Daarnaast heeft de Nokia 7 Plus een uitstekend functionerende vingerafdrukscanner aan de achterkant.
Wanneer je het toestel uit je broekzak pakt rust je vinger vrijwel automatisch op de knop, waardoor je direct aan de slag kunt. Bovendien reageert de scanner vrijwel direct. Alleen wanneer je aan het sporten bent, en zweterige handen hebt, reageert hij wat minder snel of zelfs helemaal niet.
Goede camera, maar niet de beste
De camera van de Nokia 7 Plus is goed, maar zeker niet de beste. De twee sensoren aan de achterkant doen hun werk en leveren meestal prima kiekjes af, maar hebben moeite met veel licht. Als het buiten zonnig is, worden foto’s al snel overbelicht. Een pluspunt is dat de kleuren op de plaatjes wel waarheidsgetrouw blijven en dus niet vervagen.

Verder beschikt de camera over enkele geinige functies zoals een blur- en livebokeh-effect, die je in de praktijk weinig zult gebruiken. Het is leuk om hier eens mee te experimenteren, maar in de praktijk denk je hier meestal niet eens aan. Al met al presteren de camera’s van de Nokia 7 Plus prima, zonder uit te blinken.
Al met al blinkt de Nokia 7 Plus uit in stabiliteit. Het toestel is betrouwbaar, loopt lekker vlot, biedt ruimte aan twee simkaarten en je bent gegarandeerd van snelle updates. Bovenal is het toestel met zijn prijskaartje van 250 tot 280 euro op het moment van schrijven erg betaalbaar. Voor dat geld haal je eigenlijk geen betere Android-telefoon in huis.
Tegenvaller van 2018: Facebook en privacy
Wat mij betreft was Facebook, en de achteruitgang van privacy in het algemeen, de grootste tegenvaller van afgelopen jaar. Van de gelauwerde reactie van Mark Zuckerberg op een van de grootste dataschandalen ooit, zijn overhoring door het Amerikaanse congres tot aan de Nederlandse introductie van de Google Assistent: er worden naar mijn mening te weinig vraagtekens gesteld bij het belang van privacy.
Zo is het beleid van Google rondom dataverwerking allesbehalve concreet, is inmiddels al tientallen keren gebleken dat Facebook niet te vertrouwen is en probeerde men het Google+-datalek maandenlang verborgen te houden. En toen het nieuws toch lekte, kwam de pr-machine direct op gang om het verhaal te spinnen in het voordeel van de zoekmachine. Google+ werd volgens hen eerder uit de lucht gehaald om onze gegevens te beschermen. Het komt zo over als een nobele daad, terwijl de fout toch echt bij Google lag.

Daarnaast krijgen internetbedrijven – met Google en Facebook in de voorhoede – steeds meer invloed in onze maatschappij. Alhoewel dit absoluut voordelen heeft, kleven er ook nadelen aan. Het feit dat de Google Assistent bijvoorbeeld gratis is, zorgt ervoor dat de zoekmachine de mogelijkheid heeft om het grootste onderzoek ooit naar stemgebruik en taal uit te voeren.
Het probleem hiermee is dat niemand weet wat de gevolgen zijn, zelfs Google niet. Dit vraagstuk is veel te groot om in een paar alinea’s te behandelen, maar wat meer bewustwording rondom het delen van gevoelige informatie is volgens mij absoluut geen overbodigheid.
Wat is jouw favoriete smartphone van 2018? En welk toestel of merk is je tegengevallen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!