Nokia: “Android? Nee!”

Twitteraars kregen afgelopen week de gelegenheid om korte vragen te stellen aan uitvoerend vicepresident Niklas Savander van Nokia. Gebruiker Diogoney vroeg waarom Nokia trouw blijft aan het Symbian-platform. “Waarom houdt Nokia Android buiten de deur? Het heeft de hype met zich mee en de pers is lovend.” Savander reageerde zoals verwacht: “Onze platformkeuzes (Symbian en MeeGo) geven ons de beste kansen om goede producten te maken. En natuurlijk speelt Qt een sleutelrol.” Het antwoord van Savander is een teken dat Nokia voorlopig nog niet voor Android kiest.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


Savander noemt Qt erg belangrijk in de keuze voor Symbian en MeeGo. Voor wie niet bekend is met Qt: het is een grafische toolkit geschreven in C++. Qt is in 2008 gekocht door Nokia en wordt tegenwoordig gebruikt door toepassingen als Skype en Google Earth. Qt kan gebruikt worden om applicaties te schrijven voor Symbian.

De uitvoerend vicepresident van Nokia kreeg steun van Twitteraar LessThanDoug. “Android is niet het antwoord”, meldde hij. “Symbian moet verbeterd worden. Meer kracht en een betere UI graag!” Savander was blij met deze uitspraak en reageerde prijzend: “Amen!”

Op dit moment heeft Symbian een groter marktaandeel dan iOS (Apple), Android en Rim (Blackberry). Een groot deel van de Symbian-gebruikers heeft een Nokia-toestel. De vraag is of de Finse fabrikant klaar is voor de toekomst. Als Symbian en MeeGo achterblijven in vergelijking met iOS en Android, dan is de kans groot dat veel gebruikers overstappen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.