Waarom Nokia’s camera-app straks misschien stukken beter is

Thomas Haenen
28 juli 2017, 10:50
2 min leestijd
Waarom Nokia’s camera-app straks misschien stukken beter is

Nokia houdt zijn software tot nu toe aardig in de buurt van stock-Android, maar daar komt binnenkort mogelijk verandering in. Het bedrijf heeft plannen voor de camera-app.

Lees verder na de advertentie.

Wordt de Nokia camera-app aangepakt?

De mobiele divisie van Nokia werd enkele jaren geleden overgenomen door Microsoft, waarbij het Amerikaanse bedrijf ook verschillende patenten en ontwerpen verkreeg. Vorig jaar besloot Microsoft de Nokia-merknaam zelf weer uit te lenen, ditmaal aan het Finse HMD Global. Ook dit keer wordt niet alleen de naam, maar ook achterliggende technologie uitgeleend, zo ontdekte NokiaMob.

Veel van de overgedragen patenten zijn oud en daarmee nagenoeg waardeloos, zoals het ontwerp van de oorspronkelijke Nokia 3310 of andere smartphones van meer dan tien jaar geleden. In het complete overzicht zijn echter ook recente en interessante patenten te vinden. Zo heeft HMD Global nu ook het patent op de Nokia camera-interface verworven.

Nokia camera-app

Het oude Nokia gebruikte meerdere jaren zijn eigen camera-interface, zowel op Lumia-toestellen met Windows Phone, als de eigen Symbian-smartphones van het bedrijf. De interface, te zien op bovenstaande afbeelding, bestond uit verschillende ringen. Daarmee konden gebruikers makkelijk factoren als de witbalans en iso-waarde konden aanpassen. De interface werd in het verleden geprezen als zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.

Het patent is pas recentelijk overgedragen aan HMD Global, terwijl sommige andere oude patenten nog altijd bij Microsoft liggen. Dat suggereert dat het een bewuste overname is van het Finse bedrijf, en dat er plannen zijn om de interface te herintroduceren.

Tot nu toe levert Nokia zijn smartphones juist met stock-Android, een onaangepaste versie van Googles besturingssysteem. Het bedrijf levert, in tegenstelling tot de meeste fabrikanten, geen eigen apps mee. Dit suggereert dat daar verandering in gaat komen. Nokia lijkt sowieso plannen te hebben op cameragebied. Zo werkt het bedrijf sinds kort samen met de lenzenmaker Carl Zeiss, en kondigt het volgende maand de Nokia 8 met een dubbele camera aan.

Lees het laatste nieuws over Nokia

Bron: NokiaMob
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 8 Android
Nokia 8 Android

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu