Nokia CEO vindt dat alle Android-toestellen gelijk zijn

Redactie
10 juni 2011, 13:48
2 min leestijd
Nokia CEO vindt dat alle Android-toestellen gelijk zijn
stephen-elop-nokia

Nokia CEO Stephen Elop sprak deze week op de Open Mobile Summit in Londen. Er kwamen flink wat onderwerpen ter sprake; zo vertelde de topman dat het met Nokia beter gaat dan ooit. Ook is hij van plan om Nokia de beste vriend van de operators te maken en waarom het zo slecht gaat met Windows Phone. Zijn verklaring: OEM’s geven de voorkeur aan Android. En hij is niet blij met het resultaat. Elop beweerde dat Android-toestellen er hetzelfde uitzien en zich allemaal hetzelfde gedragen. “If it`s too hard to differentiate on a platform, commoditization steps in. But then differentiation starts to creep back in through fragmentation“, zei Elop. Met andere woorden: als toestelmakers zich wel van elkaar weten te onderscheiden, duikt er weer een ander probleem op: fragmentatie. Het is ook nooit goed.

Nokia gaat binnenkort toestellen met Windows Phone op de markt brengen, dus Elop heeft een reden om Android te haten. Bij Windows Phone zijn er echter nog minder mogelijkheden om te differentiëren: Microsoft heeft precieze regels opgesteld over wat de fabrikanten (OEM’s) aan het platform mogen veranderen, zowel wat hardware als software betreft. Android heeft die beperkingen niet. Daardoor is er keuze genoeg uit toestellen: van extreem goedkoop tot behoorlijk duur, gericht op jongeren of op zakelijke gebruikers en alles er tussenin. De interfaces zijn verschillend, je kunt het als gebruiker helemaal aanpassen aan je wensen, dus de kritiek dat Android-toestellen allemaal gelijk zijn, is misschien wat overdreven.

Lees verder na de advertentie.

De vraag is nu, of Microsoft straks Nokia wél de mogelijkheid geeft om Windows Phone op allerlei punten aan te passen. Als ze dat doen, kunnen ze erop rekenen dat grote toestelmakers als HTC, Samsung en LG gaan protesteren. Nog een uitsmijter van de Nokia CEO: hij beweerde dat Android alleen maar kan bestaan dankzij de iPhone.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu