De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Dit is de Nokia X: smartphone combineert Android met Windows Phone

Wouter Nijsen
24 februari 2014, 9:38
2 min leestijd
Dit is de Nokia X: smartphone combineert Android met Windows Phone
Nokia X

Nokia heeft maandag niet één, maar drie nieuwe smartphones aangekondigd die Android draaien. De toestellen Nokia X, X+ en XL maken gebruik van een aangepaste versie van Google’s besturingssysteem, waarop zowel Nokia- als Microsoft-diensten beschikbaar komen.

Daarmee kloppen de geruchten die AndroidPlanet eerder publiceerde.  Na de geruchtenstroom over een Android-telefoon van Nokia, werd hardop afgevraagd wat de rol van moederbedrijf Microsoft hierin zou zijn. Dat is nu op het World Mobile Congress bekend geworden. De nieuwe serie van Nokia richt zich op opkomende markten waar goedkope smartphones erg in trek zijn, zoals Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De smartphones zullen voor minder dan honderd euro over de toonbank gaan.

Lees verder na de advertentie.

Grote kansen voor Nokia X

nokiaxserie_0

Stephen Elop, de voormalig ceo van Nokia, denkt dat er grote kansen liggen bij goedkope smartphones. Zijn verwachting is dat toestellen in die prijsklasse liefst vier keer sneller zullen groeien dan de duurste telefoons. Nokia gaat wel gewoon door met de Lumia-telefoons, die in één van de duurste prijsklasse opereren.

Het design van de Nokia Android-smartphone is in lijn met de huidige Lumia-serie, die voornamelijk bestaat uit felgekleurde plastic smartphones die zeer robuust en vrij zwaar zijn.

Specificaties Nokia X

Nokia X

De X en X+ hebben schermen van 4 inch. Zoals de naam impliceert is de XL iets groter met een 5 inch-scherm. Deze versie heeft ook een frontcamera van 2 en een achtercamera van 5 megapixels. Er is geen flitser aanwezig. De resoluties zijn allemaal vrij laag, zoals 854 x480 pixels voor het 4 inch-scherm.

De processor van de Nokia X is een op 1GHz geklokte dualcore-variant van de Snapdragon 400. Het werkgeheugen bedraagt 512MB en er is 4GB aan intern geheugen aan boord. Er zit een batterij in van 1500mAh.  De toestellen draaien op een sterk aangepaste versie van Android 4.4.2. Het verschil tussen de X en X+ en XL is dat de twee laatstgenoemden meer werkgeheugen hebben en standaard ook een microSD-kaart van 4GB krijgen.

Opvallend is dat de Nokia X niet gebruik maakt van Google Play. Volgens Elop ontwikkelt Nokia een eigen online winkel waarop ontwikkelaars hun apps handmatig moeten toevoegen.  Android-ontwikkelaars kunnen hun apps dan ook in deze app-winkel toevoegen. Naast Android-apps is het ook mogelijk apps van Microsoft te draaien.

De Android-smartphone van Nokia komt in verschillende kleuren, waaronder in het groen, wit, geel, blauw, rood en zwart. De Nokia X komt per direct beschikbaar voor 89 euro, de Nokia X+ en XL komen begin tweede kwartaal op de markt en kosten respectievelijk 99 en 109 euro.

Lees meer over Nokia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu