Onderzoek: Nokia rolt updates het snelst uit, Samsung is traag

Michel van 't Klaphek
1 september 2019, 10:11
2 min leestijd
Onderzoek: Nokia rolt updates het snelst uit, Samsung is traag

Nokia heeft haar telefoons het snelst geüpdatet naar Android 9.0 (Pie). Over het algemeen heeft ook Samsung haar updatebeleid op orde, maar het maakt hierbij wel uit hoeveel je aan een smartphone uitgeeft. Budgettoestellen en middenklassers ontvangen namelijk minder snel updates.

Lees verder na de advertentie.

Nokia-updatebeleid het best, Samsung is goed (maar traag)

Dat claimt Counterpoint Research, een onderzoeksbureau. Het bedrijf keek naar hoe lang de tien grootste telefoonfabrikanten erover hebben gedaan om hun telefoons te updaten naar Android 9.0 (Pie). Hieruit blijkt dat Nokia-smartphones het snelst bijgewerkt worden. Maar liefst 96 procent van alle toestellen die sinds het derde kwartaal van 2018 zijn verkocht draaien op deze Android-versie.

Nokia updatebeleid onderzoek

Op plek twee en drie vinden we Samsung en Xiaomi terug, met percentages van respectievelijk 89 en 84 procent. Huawei valt net buiten de boot: de Chinezen hebben sinds vorig jaar 82 procent van hun telefoons een update naar Android Pie gegeven. Alhoewel Samsung over het algemeen een goed updatebeleid heeft, zitten er wel verschillen in de prijsklassen.

Zo had het bedrijf meer dan twaalf maanden nodig om de helft van haar verkochte telefoons te updaten, terwijl Nokia in diezelfde periode de eerder genoemde 96 procent wist te behalen. Vooral dure smartphones, zoals de Samsung Galaxy S9, worden snel bijgewerkt. Toestellen uit het budget- en middensegment ontvangen minder vaak updates.

Geef je veel om snelle updates? Dan kun je beter geen telefoon van Oppo of LG aanschaffen. Beide bedrijven hadden er een jaar voor nodig om rond de 10 procent van hun smartphones bij te werken naar Android 9.0 en zijn daarmee de hekkensluiters. Het onderzoek van Counterpoint heeft alleen gekeken naar het updatebeleid van de tien grootste telefoonfabrikanten, waardoor partijen als Google en OnePlus niet zijn meegenomen.

Over Android 10

Android 10 staat voor de deur. De nieuwe Android-versie rolt in de komende weken uit. Naar verwachting kunnen Google Pixel-eigenaren vanaf 3 september aan de slag met de nieuwe software. Ook mensen met een telefoon van OnePlus hoeven vermoedelijk niet lang te wachten. Check het Android 10-updateoverzicht om te kijken of ook jouw toestel de update krijgt. Bekijk onderstaande video voor een overzicht van de belangrijkste functies.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu