Nokia wil met nieuwe strategie vooral Android verslaan #mwc11

elop nokiaNokia hield gisteravond een persbijeenkomst op Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. CEO Stephen Elop ging, zoals werd verwacht, vooral in op de samenwerking met Microsoft en de keuze voor Windows Phone 7. Opmerkelijk in de presentatie was dat het Nokia niet is te doen om andere toestelfabrikanten van Windows Phone-toestellen te slim af te zijn, maar dat de vijand zich elders op de markt bevindt: de fabrikanten van Android-toestellen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Elop kwam in Barcelona samen met collega Jo Harlow op het podium, vooral om uitleg te geven over de huidige situatie. Harde aankondigingen werden niet verwacht. Elop gaf in zijn toespraak aan dat Android wel degelijk als optie is overwogen, als tweede keuze (de eerste keuze was het verder ontwikkelen van eigen software). Daarnaast was er nog een derde keuze: het samenwerken met Microsoft en het bouwen van een Windows Phone-ecosysteem.

nokia microsoftDe samenwerking tussen Nokia en Microsoft gaat volgens Elop dieper dan alleen het betalen van royalties voor software en het beschikbaar stellen van een besturingssysteem. Nokia gaat bijdrages leveren aan diensten voor Windows Phone, die ook voor OEM’s beschikbaar komen. Maar bovenal vindt Nokia dat ze een bijdrage leveren aan de zogenaamde swing factor: ze zorgen dat er een derde grote speler komt in een markt die nu door iPhone en Android wordt gedomineerd. Windows Phone wordt een echte challenger. Microsoft levert aan de andere kant diensten zoal Xbox en Bing. Daar staat tegenover dat er een nieuwe inkomstenbron beschikbaar komt, in de vorm van advertentiegelden.

Gevraagd naar het feit of Nokia niet het liefst de enige aanbieder van Windows Phone-toestellen zou willen zijn, antwoordde Elop dat hij dat liever niet wil:

That being said, as we achieve our first priority of beating Android, we’ll be competing within the Windows Phone ecosystem, and that’s fair.

De complete presentatie van Nokia is overigens in twee delen via YouTube te bekijken:

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.