Er wordt steeds vaker gesproken over het kopen van een noodpakket, om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie. Moet er ook iets voor je smartphone in dit noodpakket?
Lees verder na de advertentie.
Noodpakket en je smartphone
De overheid raadt aan om een noodpakket in huis te halen, zodat je bij een noodsituatie onder andere contant geld en water hebt. Tijdens oorlog, een cyberaanval of extreem weer kan het voorkomen dat de stroom langdurig uitvalt of dat er geen water uit de kraan komt.Â
Qua communicatie wordt aangeraden om een radio in huis te halen die werkt op batterijen. Als de stroom immers echt overal uitvalt, dan werken zendmasten ook niet meer en kun je niet bellen en sms’en. Toch zijn er manieren om rekening te houden met je smartphone bij het maken van een noodpakket.Â

Powerbank
Met een stevige powerbank die vooraf is opgeladen, kun je het lang volhouden met je smartphone. Zeker als je het toestel alleen aanzet als je het apparaat echt nodig hebt. Ook op de vliegtuigstand gaat een telefoon veel zuiniger met de accu om.
Nog beter is om een powerbank in je noodpakket te leggen die ook werkt op zonne-energie. Die kun je dan buiten leggen om op te laden, waarna je weer je smartphone kunt gebruiken. Leg dan op de plek van de powerbank ook een kabeltje neer, want die kun je in noodgevallen natuurlijk nooit vinden.
Toestel met satellietfunctie
Steeds meer smartphones hebben een functie om via satelliet berichtjes te versturen. Mochten zendmasten dan echt uitvallen, dan kun je mensen bereiken die ook een telefoon met deze functie hebben.
Qua Android-toestellen is de keuze niet enorm, want je moet dan een Pixel 9 van Google in huis halen of de Samsung Galaxy S25. Wel lijkt de functie bij het nieuwe toestel van Samsung eerst nog met een update geactiveerd te moeten worden. Naast het juiste toestel, moet je ook goed opletten of je provider de functie aanbiedt.
HMD heeft in januari de HMD OffGrid gelanceerd, een apparaatje dat in plaats van je telefoon met satellieten kan verbinden, waarna je via de OffGrid-app berichtjes kunt sturen.
Kopieën maken van belangrijke gegevens
De Rijksoverheid raadt aan om kopieën te maken van je identiteitsbewijzen en een lijstje met belangrijke telefoonnummers. Dat zijn dingen die je ook prima op je smartphone kunt opslaan, zolang je maar een manier hebt om het toestel op te laden.
Als onderdeel van je noodpakket kun je dus foto’s of scans maken van belangrijke documenten en die in Google Foto’s in een beveiligde map plaatsen. Deze map kun je alleen openen via de schermvergrendeling van je smartphone. In Google Foto’s ga je daarvoor naar ‘Collecties’ > ‘Vergrendeld’ > ‘Vergrendelde map instellen’.
Contactpersoon bij nood instellen
Ben jij in nood, dan is het fijn dat mensen die je helpen een naaste kunnen bereiken. Daarvoor kun je op Android een noodcontact instellen. Dit wordt ook wel een ICE-contactpersoon genoemd, waarbij ICE staat voor In Case of Emergency.
Op je toestel ga je daarvoor naar de instellingen en kies je voor ‘Veiligheid en noodgevallen’ > ‘Contacten voor noodgevallen’. Daar druk je op ‘Contact toevoegen’. Dit contact kan gebeld worden zonder je toestel te ontgrendelen.
Medische informatie toevoegen
Vergeet ook niet dat je medische informatie aan je smartphone kunt toevoegen om hulpdiensten te helpen. We leggen uit hoe dat werkt en waarom dat nuttig is.