De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Noord-Korea onthult eigen smartphone ‘Arirang’

Redactie
12 augustus 2013, 21:16
1 min leestijd
Noord-Korea onthult eigen smartphone ‘Arirang’
noord-korea smartphone

De Noord-Korea smartphone bestaat! Het toestel draagt de naam AS1201 Arirang, vernoemd naar een Noord-Koreaans volksnummer. De dictator Kim Jong-un kwam in een smartphonefabriek persoonlijke de smartphones inspecteren. Het gehele spektakel werd live op de Noord-Koreaanse staatstelevisie uitgezonden. Het apparaat draait op Android (ja, echt, een opensource besturingssysteem in het meest dichtgetimmerde land) en volgens Noord-Korea is de smartphone van ‘zeer deskundige binnenlandse technologie’. Het blijft echter gissen wat dat precies is.

Lees verder na de advertentie.

Noord-Korea smartphone met veel bombarie

Toch is Noord-Korea erg trots op een product dat helemaal niet uit Noord-Korea komt. De website North Korea Tech Blog merkt op dat het communistische land zijn toestellen in China laat fabriceren. De toestellen worden hierna naar Noord-Korea overgevlogen om vervolgens met veel bombarie op de nationale televisiezender te laten zien. Het land van Kim Jong-un zou alleen de Arirang alleen in een doos stoppen.

arirang-phone

De Arirang lijkt op de foto rechts op een stock versie van Android te draaien. Dat de Noord-Koreanen wel gevoel hebben voor goede software, lijkt dus te worden bevestigd. Het blijft echter vreemd waarom Noord-Korea zo veel bombast met een dergelijke telefoon maakt. Zo hebben veel Noord-Koreanen geen toegang tot internet, laat staan een mobiele dataconnectie. De gehele mediaconsumptie wordt nauwlettend door de overheid in de gaten gehouden waardoor er geen toegang tot het ‘vrije internet is.

Oh, en voor degenen die zich het afvragen: het is natuurlijk zeer onwaarschijnlijk dat de Arirang naar Nederland komt.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's