De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Alternatief voor de notch: deze 5 smartphones doen het anders

Erwin Vogelaar
7 augustus 2018, 19:31
3 min leestijd
Alternatief voor de notch: deze 5 smartphones doen het anders

De inkeping in het scherm van nieuwe smartphones raken we voorlopig niet kwijt, maar verschillende smartphonemakers bieden wel notch-alternatieven. Wij zetten ze op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Notch-alternatieven: 5 fascinerende smartphones

Steeds meer moderne smartphones komen met een notch. Deze inkeping bovenin het scherm bevat de selfiecamera, een speakertje en eventueel nog wat andere sensoren.

Lees ook → Opinie: de ‘notch’ is helaas de toekomst van Android

De volgende stap is natuurlijk om de notch te verwijderen en de volledige voorkant van een smartphone te laten bestaan uit scherm. Zover is de technologie echter nog niet, want een cameralens en speaker kunnen niet zomaar onder het scherm worden geplaatst.

Dat houdt verschillende smartphonemakers echter niet tegen om met ‘notch-alternatieven’ te komen. Helaas komen veel van deze toestellen niet in Europa uit, maar dit lijstje geeft wel aan dat de inkeping niet de volledige markt overneemt.

Pop-up

De meest geavanceerde alternatieven laten een camera omhoog schieten als je een selfie wil maken. Dat ziet er futuristisch uit en maakt het mogelijk om de volledige voorkant van een smartphone te gebruiken voor het scherm.

1. Oppo Find X

De Find X van Oppo heeft maar een halve seconde nodig om zijn selfiecamera tevoorschijn te toveren. Het is opvallend dat de smartphone geen vingerafdrukscanner heeft, waardoor je het toestel dus moet ontgrendelen met de selfiecamera, die dan elke keer omhoog schiet als jij je toestel pakt. Als dat maar goed blijft gaan. Het toestel heeft een flinke adviesprijs van 999 euro.

notch-alternatieven

2. Vivo Nex

De Vivo Nex heeft geen speakertje, want het geluid wordt via het scherm verstuurd. De selfiecamera? Die schiet omhoog als je een foto wil maken. In dit geval als een klein vierkantje dat uit een bovenhoek van het toestel komt.

notch-alternatieven

Uitschuifbaar

Iets minder geavanceerd zijn toestellen waarbij je de selfiecamera zelf uitschuift zodra je een selfie wil maken. Het oogt wat minder futuristisch, maar het is een goedkopere oplossing en er is een kleinere kans dat het achterliggende mechanisme stuk gaat.

3. Oone

Oone werkt aan zo’n toestel. Hierdoor lijkt de smartphone op ouderwetse schuiftelefoons waarbij je een fysiek toetsenbord tevoorschijn haalt. In dit geval schuift de telefoon open en verschijnen er een selfiecamera, speaker en sensoren. In theorie zou je het toestel opengeschoven kunnen houden als grotere smartphone.

4. Doogee Mix 4

Ook de Doogee Mix 4 kan worden uitgeschoven. Dit toestel werd voor het eerst getoond door een YouTuber en heeft waanzinnig dunne schermranden.

notch-alternatieven

In de kin

5. Xiaomi Mi Mix

De Xiaomi Mi Mix plaatst de selfiecamera in de kin van het toestel. De speciale speakertechnologie maakt het mogelijk om gesprekken te horen als jij je oor bij de bovenste kant van de telefoon houdt.

notch-alternatieven

Volgende stap: het eilandje

De volgende evolutie voor de selfiecamera is mogelijk het camera-eiland. Huawei zou de eerste zijn die de camera in een klein gaatje bovenin het scherm wil plaatsen, omringt door een randje. De speaker en sensoren passen in het dunne randje boven het scherm. Ook Samsung heeft patenten geregistreerd waaruit blijkt dat de verschillende onderdelen mogelijk in losse schermeilandjes worden geplaatst.

notch-alternatieven

Daarnaast laat menig toestel je de notch ook ‘verbergen’, zoals de OnePlus 6. In het instellingenmenu ga je naar ‘Weergave’ en vervolgens ‘Weergave notch’. Daar kun je aangeven of je de inkeping wil verbergen. Dat betekent dat de bovenkant van het toestel zwart wordt gemaakt. Alle statussymbolen, zoals de tijd, je notificaties en accu-percentage, blijven wel gewoon in die balk staan.

Het antwoord van Google

Google lijkt dit jaar wel voor een notch te gaan. De Pixel 3 die later dit jaar wordt onthuld, heeft waarschijnlijk een inkeping voor meerdere camera’s. De presentatie van de Pixel 3 en Pixel 3 XL vindt waarschijnlijk plaats op 4 oktober. In onderstaand artikel bespreken we de hardware die Google deze herfst uitbrengt.

Lees verder: Deze hardware brengt Google komende herfst uit

Bron afbeelding: YouTube
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu