NRC Next op de Galaxy Tab: aardig idee, matige uitwerking

Redactie
28 oktober 2010, 14:39
2 min leestijd
NRC Next op de Galaxy Tab: aardig idee, matige uitwerking
next-1

Het grote voordeel aan een tablet met Android is dat je eindelijk kranten kunt lezen. Zo heeft NRC Next een speciale applicatie, waar iedere dag de nieuwste editie van de krant verschijnt. Maar voelt een digitale krant net zo fijn als het knisperende papier van een echte krant? Ja en nee. Hoewel een digitale krant mijn voorkeur heeft, moet de applicatie van NRC Next nog gewijzigd worden om mijn eerste keus te worden.

De applicatie downloadt iedere dag de nieuwste editie van NRC Next. Dit gaat aardig snel, wat ideaal is. Vervolgens kun je de krant van vandaag horizontaal of verticaal lezen. Perfect, want zodra jij je Galaxy Tab in de landscape-modus houdt, dan kun je de volledige spread (vakjargon voor twee pagina’s naast elkaar) in één oogopslag bekijken. Inzoomen en uitzoomen gaat makkelijk door te pinchen (ja, multitouch werkt) of door de tools te gebruiken in de balk aan de onderkant van het scherm. Door op links en rechts te klikken wissel je gemakkelijk van pagina.

Lees verder na de advertentie.

Beeldkwaliteit is laag, snelheid is hoog

Waneer je heel ver inzoomt, dan merk je dat de kwaliteit van de pagina’s niet hoog is. De krant heeft geen hoge resolutie, waardoor je al snel de pixels op het scherm kunt tellen. Jammer, want een artikel lezen is hierdoor vrij lastig. Ik snap dat de totale grootte van een digitale krant laag moet blijven, anders duurt het downloaden te lang, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van het beeld.

next-3

Wie zich ergert aan de matige kwaliteit kan rechtsboven in beeld een knop aanklikken, waardoor de artikelen in tekstvorm te lezen zijn. Dan zijn de verschillende tekens wel scherp, alleen verdwijnt het krantgevoel. Het voelt alsof je een mobiele website van NRC Next aan het bezoeken bent, en ga je daarvoor een duur abonnement afsluiten? Daarnaast plakt de applicatie de koppen en onderkoppen van artikelen aan elkaar, waardoor er een warrig geheel ontstaat.

Oké, nu klink ik heel negatief, maar dat is niet de bedoeling. De applicatie werkt namelijk snel en prettig. Inzoomen, uitzoomen, wisselen van pagina’s: het gebeurt allemaal in een fractie van een seconde en zonder haperingen. Daarnaast is het ideaal om een krant op je tab mee te nemen. Je e-mail checken, je agenda beheren en een krantje lezen: en dat allemaal met één apparaat.

next-2

Conclusie

Ik hoop dat NRC Next in de toekomst de mogelijkheid biedt om kranten op lage én hoge resolutie te downloaden. Ik maak thuis vaak gebruik van het Wi-Fi-netwerk en op de Galaxy Tab is genoeg ruimte om een grote krant op te slaan.

Twijfel je nog over de applicatie? Wanneer je de Samsung Galaxy Tab koopt, krijg je NRC Next zes weken gratis. Genoeg tijd om te oordelen of je een digitaal abonnement wilt of niet.

Categorie: Tablets
Merk: Samsung

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's