Bedrijven als Google en Samsung zetten hoog in op spraakassistenten, maar hoeveel nut hebben ze nou echt? Drie weken met een Google Home en ik wil niet meer zonder.
Lees verder na de advertentie.
Nut spraakassistent in dagelijks leven
Grote techbedrijven willen niets liever dan dat we massaal met hun spraakassistent gaan praten. Zo ligt de focus van Google nu op kunstmatige intelligentie en Google Assistant is de meest directe manier om daarmee aan de slag te gaan. Ook Samsung doet zijn best met Bixby en Microsoft laat Cortana vrij rondspelen op Android.
Deze wildgroei aan spraakassistenten begon op smartphones, maar breidt zich naar steeds meer apparaten uit. Dat is logisch, want de rol van een spraakassistent wordt alleen maar groter als je deze altijd kunt bereiken. Zo werkt Samsung aan een Bixby-speaker en staat Google Assistant al bij mensen in huis via Google Home. Binnenkort komen daar ook andere apparaten bij, zoals koptelefoons, koelkasten, wasmachines enzovoort. Maar waarom zou je een slimme speaker kopen als je de assistent nauwelijks gebruikt?
Gebruiken we het echt?
Google Assistant op je smartphone is soms handig, maar voor de meesten is het niet iets om dagelijks te gebruiken. Afgezien van het feit dat je toestel in Nederland nog op Engels moet staan, zit je met je smartphone zelden in situaties waarbij instructies spreken makkelijker en praktischer is dan de acties zelf doen. Ben je bijvoorbeeld onderweg, op werk of op school, dan ga je niet tegen je telefoon praten.
Hierdoor is het concept van een spraakassistent leuker dan de praktijk. We schreven daar al over in onze wensen voor de ultieme persoonlijke assistent. De droom is een assistent zoals in de film Her, die altijd aanwezig is, met van alles kan helpen en steeds meer op jouw persoonlijkheid wordt afgesteld. Daar zijn we nog niet.
Google Home
Sinds enkele weken heb ik echter een Google Home Mini thuis staan en dat verandert de zaak. De kleinste versie van Googles slimme speakers staat onopvallend in een hoekje en ik kan in mijn volledige woonkamer/keuken/kantoor (zo groot woon ik niet) wanneer ik wil “Hey Google” zeggen en een opdracht geven.
De hoeveelheid opdrachten zijn natuurlijk beperkt. Zeker als je geen andere slimme apparaten in huis hebt staan. Maar je kunt wel onder andere muziek van Spotify starten, een serie op Netflix beginnen via een Chromecast, je televisie uitzetten, het weer en het nieuws horen en informatie krijgen over je agenda. Hoewel bijna alles alleen maar het indrukken van een paar knopjes vervangt, kan ik nu al niet meer zonder.
Kan niet meer zonder
Het is zo makkelijk dat als je thuis komt, je even zegt welke artiest je wil horen en er direct muziek klinkt. Of dat je tijdens het pakken van wat drinken al zegt wat je wil kijken op Netflix en de serie start op het moment dat je gaat zitten. Ook spraakopdrachten als pauzeren, een stukje terugspoelen als je wat gemist hebt of snel naar de volgende aflevering gaan zijn zo prettig dat een afstandsbediening plots heel ouderwets lijkt. Met zo’n praktische invulling wordt de kracht van spraakassistenten pas echt duidelijk.
→ Zo hoor je de grappigste antwoorden van Google Assistant
Op dit moment zijn Google Assistant, Cortana, Bixby en Siri voor de meeste mensen nog iets dat ze vaker per ongeluk activeren dan echt nodig hebben. Maar heb je een praktische klik en gebruik je het dagelijks? Dan wordt direct duidelijk waarom bedrijven als Google hier zoveel aandacht in stoppen. Heeft een assistent je eenmaal te pakken, dan wil je niet meer zonder.
Google Home Mini kopen en gebruiken
Heb je interesse in een Google Home Mini? Wij leggen uit hoe je het apparaat koopt en gebruikt in Nederland. En met deze tips haal je het meeste uit Google Assistant.