De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Oculus Rift te duur? Dit zijn 6 (betaalbare) alternatieven

Erwin Vogelaar
27 april 2017, 13:45
3 min leestijd
Oculus Rift te duur? Dit zijn 6 (betaalbare) alternatieven

De Oculus Rift is de bekendste virtual reality-bril, maar zeker niet de enige. We lichten de beste alternatieven uit, die in sommige gevallen met Android werken en/of een stuk goedkoper zijn.

Lees verder na de advertentie.

Oculus Rift alternatieven

De bekendste vr-bril komt van Facebook en Oculus: de Rift. Er zijn echter genoeg alternatieven op de markt. Bijvoorbeeld als je graag gebruikmaakt van gameplaform Steam of liever je bril aan een spelcomputer in plaats van een dure pc hangt. Ook zijn er genoeg mogelijkheden als je veel geld wil besparen en je tevreden bent met virtual reality op je smartphone. Dit zijn de beste Oculus Rift alternatieven.

1. Google Daydream

Google heeft zijn eigen vr-platform in de vorm van Daydream. Dat is vergelijkbaar met Gear VR, maar is op meer toestellen bereikbaar. De eerste bril van Daydream, de Daydream View, is zacht en zit dus extra comfortabel. Ook wordt er een controller meegeleverd zodat je de ervaringen kunt besturen. Het aanbod op Daydream is kleiner dan op Gear VR, maar daar zal in de loop van de tijd mogelijk verandering in komen.

oculus rift alternatieven

2. Samsung Gear VR

Heb je al een Samsung Galaxy-telefoon, dan is de Gear VR een uitstekende optie. De bril wordt gemaakt in samenwerking met Oculus en dat betekent dat je de beschikking hebt over de Oculus-winkel. In deze winkel staan talloze ervaringen (en games) om te proberen.

De nieuwste versie van de Gear VR, die werkt met de Samsung Galaxy S8, heeft een controller zodat er meer interactie mogelijk is. Je haalt met de Gear VR niet de beeldkwaliteit van de duurdere brillen in huis en kunt ook de grootse games niet spelen, maar er is genoeg moois te ervaren voor een zachte prijs.

oculus rift alternatieven

3. HTC Vive

De belangrijkste concurrent voor de Oculus Rift is de net zo krachtige HTC Vive. HTC kennen we voornamelijk van smartphones, maar deze virtual reality-bril mag er ook zijn. Een groot voordeel van de Vive is dat je gemakkelijk gameplatform Steam kunt bereiken, al is dat via een omweg ook mogelijk met de Oculus Rift.

De twee brillen lijken verder erg op elkaar. De specs komen overeen. Als je de controllers meetelt zijn ze ook ongeveer even duur. Voor beide brillen heb je een flinke pc nodig om aan de slag te gaan. De HTC Vive en de Oculus Rift zijn de top van de markt en met beide zit je wel goed.

oculus rift alternatieven

4. PlayStation VR

Het grootste obstakel voor een Oculus Rift of HTC Vive, is dat je een dure pc nodig hebt om vr-ervaringen te draaien. Dat is met PlayStation VR niet nodig. Deze bril sluit je namelijk aan op de spelcomputer PlayStation 4. Het beeld is wat minder mooi en ook het aanbod games is kleiner, maar de PlayStation VR is comfortabel en laat je voor een relatief lage prijs van een aantal prachtige games genieten.

oculus rift alternatieven

5. Cardboard

Wil je zo weinig mogelijk uitgeven, maar toch ervaren wat virtual reality is? Dan kun je één van de vele soorten Google Cardboard-brillen halen. Die heb je letterlijk van karton, of van wat steviger materiaal als plastic. De een moet je zelf in elkaar knutselen en vasthouden tijdens het gebruik, terwijl je de ander om je hoofd kunt binden. Stop je smartphone erin en je beleef allerlei simpele vr-ervaringen via de Cardboard-app.

oculus rift alternatieven

6. Voor later: Microsoft VR

Later in 2017 komt Microsoft met eigen vr-brillen voor Windows 10. Die zitten qua prijs en mogelijkheden tussen de Oculus Rift/HTC Vive en Gear VR in. Zie het als een soort PlayStation VR voor Windows 10. Er is niet zo’n krachtige pc nodig voor als de dure brillen, maar dat betekent niet dat je er niet veel plezier mee kunt beleven. Of Microsoft een stukje van de vr-markt weet te pakken, moet later dit jaar blijken.

Welke virtual reality-bril heeft jouw voorkeur? Laat het weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu