De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Pixel-smartphones krijgen offline spraakherkenning: dit zijn de voordelen

Rens Blom
13 maart 2019, 14:11
2 min leestijd
Pixel-smartphones krijgen offline spraakherkenning: dit zijn de voordelen

Berichten opstellen via spraakherkenning gaat straks sneller en werkt ook offline. Google introduceert namelijk offline spraakherkenning op Android, een geavanceerde vernieuwing die als eerste beschikbaar komt op de Pixel-smartphones.

Lees verder na de advertentie.

De oude spraakherkenning uitgelegd

Spraakherkenning is al jaren beschikbaar op Android-toestellen, maar in een beperkte vorm. Omdat de techniek veel stroom en opslagruimte verbruikt, vond de spraakherkenning altijd plaats op servers van Google. Zei jij ‘ik kom zo naar huis’ tegen je smartphone, dan werd die input verzonden naar de cloud. Complexe software snapt wat jij zegt en stuurt binnen enkele seconden de woorden ‘ik kom zo naar huis’ terug naar je telefoon, die de tekst vervolgens op het scherm toont.

Er kleven meerdere nadelen aan deze methode. Je hebt altijd een goede internetverbinding nodig, want de spraakherkenning werkt niet offline. En omdat de woorden en tekst heen en weer worden gestuurd, is er een vertraging tussen je uitspraak en de daadwerkelijke invoer op het scherm.

Nieuw: offline spraakherkenning op Android

Google heeft de afgelopen tijd stappen gezet om de spraakherkenning te verbeteren. Door de digitale infrastructuur van spraakherkenning te comprimeren (verkleinen), is de benodigde software dusdanig verkleind dat hij nog maar weinig opslaggeheugen inneemt. Zo’n 80MB, schrijft Google in een blogpost. De spraakherkenning hoeft daarom niet meer online te werken, maar kan lokaal op je smartphone. Door technische verbeteringen zou de techniek weinig stroom verbruiken.

De twee voordelen van offline spraakherkenning op Android: het werkt altijd (dus ook zonder internetverbinding) en de vertragingstijd is minimaal. Google claimt dat de spraakherkenning je live bij kan houden. Dit alles klinkt veelbelovend, maar je moet nog even geduld hebben.

Google brengt de offline spraakherkenning vooralsnog alleen naar Pixel-smartphones, die niet officieel in Nederland te koop zijn. Daarnaast werkt de feature alleen met de Gboard-app en niet met andere toetsenbord-apps als SwiftKey. Het derde addertje onder het adres: Amerikaans-Engelse spraak is nu de enige ondersteunde taal. Google hoopt dat de offline spraakherkenning ‘snel’ in meer talen beschikbaar komt, maar geeft geen concrete informatie.

Volg het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 3
Google Pixel 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu