Doe-het-zelf: met Alias luistert Google Home ook naar andere woorden

Thomas Haenen
15 januari 2019, 15:27
2 min leestijd
Doe-het-zelf: met Alias luistert Google Home ook naar andere woorden

Wil je ‘OK Google’ liever vervangen met je eigen stemcommando? Dat kan, met Project Alias. Met dit hobbyproject van een Amsterdamse designer luistert je Google Home of Amazon Echo naar een zelfgekozen toverwoord.

Lees verder na de advertentie.

OK Google op Google Home aanpassen doe je zo

Google geeft je helaas maar twee opties voor het activeren van je stemgestuurde speaker: ‘OK Google’ of ‘Hey Google’. Probeer je de aandacht van je Home te trekken met ‘Hoi Google’ dan let de Assistent nog niet op, en zelf dit ‘hotword’ aanpassen via de Google Home-app zit er ook al niet in. Bjorn Karmann, een Deense designer die in Amsterdam woont, heeft daarvoor nu een oplossing bedacht.

Project Alias is een blob die je bovenop je Google Home of Amazon Echo legt. Het kleine apparaatje speelt continu ruis af die onhoorbaar is voor mensen, maar die er wel voor zorgt dat de Home niet meer mee kan luisteren. Vervolgens kies je zelf een nieuw hotword waar Alias naar luistert. Pikt Alias dat woord op, dan zegt het apparaatjes zachtjes ‘Hey Google’ tegen je speaker en stopt de ruis terwijl jouw commando wordt doorgegeven.

Afluisteren onmogelijk gemaakt

Alias heeft nog een extra voordeel. Omdat de 3D-vorm die bovenop de speaker ligt continu ruis afspeelt, kan Google of Amazon niet langer meeluisteren met andere gesprekken in je huis. Als je je Home regelmatig per ongeluk activeert, of bang bent dat iemand je hackt en meeluistert, dan weet je met Project Alias zeker dat niemand je gesprekken kan verstaan. Leg je de 3D-vorm bovenop de speaker, dan kan Google of Amazon ook niet meer met eventuele andere gesprekken in huis meeluisteren.

Bouw je eigen Project Alias

Er is maar één nadeel: je zult Project Alias wel even zelf moeten bouwen. De ontwerper heeft op Instructables een uitleg gedeeld over hoe je het apparaat zelf in elkaar zet. Het klusje kost je hooguit een paar uurtjes, maar je hebt wel toegang tot een 3D-printer nodig om de vorm te maken.

Ook een Raspberry Pi, kleine geheugenkaart en soldeertools zijn vereist. De software en instructies zijn volledig gratis; de onderdelen en gereedschappen zul je wel zelf even moeten regelen.

Lees meer tips en nieuws over de Google Assistent

Bron afbeelding: Bjorn Karmann
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Home
Google Home

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu