OLPC werkt aan Android-tablet voor 75 dollar

olpc tabletNicholas Negroponte, oprichter van het project One Laptop Per Child (OLPC), heeft aangekondigd een tablet te willen maken. Het gaat om de XO-3 tablet, waarvan in december 2010 een werkend prototype getoond gaat worden, hoogstwaarschijnlijk voorzien van Android-besturingssysteem. Dat is twee jaar eerder dan Negroponte eerder had gepland. Op de Consumer Electronics Show (CES) in januari zal de tablet voor het eerst voor het grote publiek te zien zijn.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Negroponte erkent dat de lancering van de iPad een stimulans is geweest om met de OLPC-tablet bezig te gaan, maar zegt ook dat hij het systeem van Apple te gesloten vindt. In plaats daarvan gaat hij open source Linux gebruiken, waarbij de eerste exemplaren op Android kunnen draaien.

olpc tablet

De XO-3 combineert volgens de bedenker de functies van een laptop, iPad en Kindle. Het is bedoeld voor kinderen in ontwikkelingslanden en gaat 75 dollar kosten. Negroponte deed zijn onthulling in een interview bij MIT Media Lab, waar hij als oprichter aan verbonden is.

olpc tablet

Veel details zijn er nog niet bekend, maar er wordt gesproken over een 9 inch scherm, ARM-processor en een dubbel scherm, die zowel binnenshuis als in de zon is af te lezen. Kinderen die de tablet gaan gebruiken zijn vaak buitenshuis en hebben ‘s avonds niet altijd voldoende verlichting om een E-Ink-scherm te gebruiken. Het apparaat krijgt een volledig plastic behuizing, met een glazen scherm. Of het gaat lukken om voor 75 dollar een tablet te maken, valt nog te bezien. Eerdere plannen om voor 100 dollar de OLPC-laptop te fabriceren bleken niet realistisch: de OLPC ging uiteindelijk 175 dollar kosten.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.