De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Poll: 36 procent van de Nederlanders heeft een smart home-apparaat, jij ook?

Thomas Haenen
5 februari 2019, 16:55
2 min leestijd
Poll: 36 procent van de Nederlanders heeft een smart home-apparaat, jij ook?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat ruim een derde van alle Nederlanders inmiddels een smart home-apparaat thuis heeft staan. Heb jij al een slimme thermostaat, Google Home of andere handige hulpjes voor in huis?

Onderzoek smart home wijst op groei

De markt voor slimme apparaten in huis groeit hard, zo blijkt uit een onderzoek onder 4700 Nederlanders van Multiscope. Eind 2018 had 36 procent van alle Nederlandse huishoudens één of meerdere slimme apparaten in huis. Dat is een stijging van liefst 70 procent ten opzichte van 2017, toen 29 procent van de Nederlanders over slimme apparaten in huis beschikte.

Heel verrassend is die groei niet, want vooral slimme thermostaten doen het goed bij Nederlanders. Denk dan bijvoorbeeld aan Toon van Eneco, of een Nest-thermostaat. Bij veel energieleveranciers krijg je die als nieuwe klant inmiddels gratis of met flinke korting. Inmiddels heeft dan ook 17 procent van alle Nederlandse huishoudens zo’n thermostaat thuis hangen.

Onderzoek slimme apparaten

Ook de cijfers voor de slimme speakers zijn opvallend. Die markt werd in 2017 nog niet eens gemeten, en is nu al goed voor een bezit van 6 procent. Dat betekent dat ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens inmiddels zo’n speaker hebben staan. 2018 was dan ook het jaar dat de Nederlandse Google Home verscheen, en steeds meer andere fabrikanten stembesturing toevoegden.

Daarnaast heeft 16 procent van alle Nederlanders slimme verlichting, zoals Philips Hue- of IKEA Tradfri-lampen. Beveiligingscamera’s volgen met 15 procent, terwijl 11 procent een apparaat uit de categorie ‘Huishouden en Comfort’ heeft. Daaronder vallen onder andere robotstofzuigers, slimme magnetrons en koelkasten en automatische rolluiken.

Stem: welke slimme apparaten heb jij?

We zijn benieuwd hoeveel lezers van Android Planet één of meerdere slimme apparaten thuis hebben staan. Vermoedelijk ligt het percentage iets hoger dan onder de gemiddelde Nederlanders. Via onderstaande poll kun jij je stem uitbrengen. Let op: je kunt meerdere apparaten selecteren. Mis je nog een apparaat, of staat je huis vol met ‘domme’ apparaten? Dan horen we graag van je in de reacties!

Zie je de poll niet? Stem dan via deze link.

Lees meer over Google Home

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Home
Google Home

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu