OnePlus blijkt benchmarkscores te vervalsen

Thomas Haenen
1 februari 2017, 10:22
3 min leestijd
OnePlus blijkt benchmarkscores te vervalsen

De OnePlus 3T blijkt onrealistisch hoge scores te behalen in benchmarks. OnePlus geeft toe dat de processor in sommige gevallen opgevoerd wordt.

Lees verder na de advertentie.

OnePlus 3T benchmarkscores

De smartphones van OnePlus zijn al jaren zeer geliefd, omdat ze goede hardware voor weinig geld bieden. Toestellen van de Chinese fabrikant zijn tot wel honderden euro’s goedkoper dan de concurrentie, maar doorgaans net zo krachtig of zelfs krachtiger. De OnePlus 3T, die eind vorig jaar verscheen, werd in sommige benchmarks zelfs uitgeroepen tot de krachtigste Android-smartphone van het moment.

Nu blijkt dat de OnePlus 3T benchmarkscores in AnTuTu en Geekbench vervalst zijn, zo ontdekte XDA-Developers. De processor in de 3T wordt tijdelijk opgevoerd zodra je een van deze benchmark-apps opent. Daardoor hebben beide apps plotseling toegang tot extra kracht die je zelf nergens voor kunt inzetten.

Zo werken bechmarks

Benchmarks zijn bedoeld om de verschillen in kracht tussen smartphones inzichtelijk te maken. Hoewel verschillende fabrikanten vaak dezelfde chips van Qualcomm of MediaTek gebruiken, heeft de gebruikte software een groot effect op hoe die chips ingezet worden. Zo kan de Snapdragon 820-chip van Qualcomm in de ene smartphone een stuk vlotter zijn dan in andere toestellen. Met benchmarkscores krijg je in theorie een objectieve blik op de kracht van een toestel.

Het is voor fabrikanten echter vrij makkelijk om de resultaten te vervalsen. Zo kan in de software ingesteld worden dat een toestel zichzelf automatisch overklokt als een specifieke app wordt geopend. De processor zal dan tijdelijk iets meer kracht gebruiken om een hogere score in een benchmark te behalen.

De behaalde score geeft echter geen goed beeld van wat er werkelijk mogelijk is met de hardware, omdat de extra kracht alleen merkbaar is in deze benchmark-apps. Die extra kracht maakt het toestel warmer en trekt de accu een stuk sneller leeg. Het permanent overklokken van je smartphone zou hem een stuk minder duurzaam maken.

oneplus 3t review

Hoe de OnePlus 3T benchmarkscores vervalst werden

XDA-Developers voerde tests uit met de OnePlus 3T, waarin eerst de gewone benchmarks werden uitgevoerd en vervolgens werd getest met een app met een andere naam. Door de bestandsnaam van de benchmark aan te passen weet de smartphone namelijk niet dat de kracht opgevoerd moet worden, waardoor je de échte resultaten krijgt. Daaruit bleek al snel dat de processor in werkelijk een stukje minder krachtig is. De OnePlus 3T kan zich nog altijd aardig meten met concurrenten als de Samsung Galaxy S7 en Google Pixel, maar is nu niet langer één van de krachtigste toestellen.

OnePlus heeft in een reactie zijn excuses aangeboden. “Om onze gebruikers een betere ervaring te geven bij (grafisch) intense apps en games hebben we mechanismes ingebouwd om de processor soms wat agressiever te laten lopen,” aldus de fabrikant. “Dat mechanisme zal uitgeschakeld worden voor benchmark-apps in toekomstige versies van OxygenOS voor de OnePlus 3 en 3T.”

In het verleden vielen onder andere HTC, Samsung, Huawei en andere fabrikanten door de mand bij soortgelijke tests. Zij boden al snel excuses aan en hebben sindsdien deze optimalisaties achterwege gehouden. Uit een steekproef van XDA-Developers blijkt dat OnePlus en het Chinese Meizu de enige zijn die op dit moment hun processors overklokken voor benchmarks.

Lees het laatste nieuws over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 3T
OnePlus 3T

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu