Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Problemen met waarschuwing bij OnePlus-update opgelost

Thomas Haenen
3 januari 2018, 15:54
2 min leestijd
Problemen met waarschuwing bij OnePlus-update opgelost

Bezitters van de OnePlus 3 en 3T ontvingen dit weekend een update naar OxygenOS 5.0.1 en kregen een waarschuwing voor hun kiezen van Google. Dat was abusievelijk, zo geeft OnePlus nu aan.

Lees verder na de advertentie.

OnePlus 3T FactoryMode veroorzaakt verwarring

Zowel de OnePlus 3 als OnePlus 3T ontvingen vorige maand een update naar OxygenOS 5.0, waarmee de toestellen direct over Android 8.0 (Oreo) beschikten. Daarmee zijn het de eerste OnePlus-smartphones met een update. Dit weekend gaf het bedrijf een kleinere update vrij, OxygenOS 5.0.1. Die biedt in theorie slechts kleine stabiliteitsverbeteringen, maar blijkt in de praktijk mogelijk voor beveiligingsproblemen te zorgen.

[Update 3 januari 15:50: OnePlus heeft inmiddels gereageerd op de klachten. Volgens een medewerker gaat het om een false positive, een onterechte klacht. Ook Google is het daarmee eens, zo claimt de medewerker te hebben vernomen van het bedrijf. De waarschuwing wordt inmiddels daarom niet meer getoond. Wat er precies misging, is niet helemaal duidelijk. Voor nu zouden OnePlus-gebruikers zich geen zorgen meer moeten maken.]

Verschillende OnePlus-gebruikers melden op Reddit en het forum van de fabrikant dat er direct na installatie van de update een foutmelding in beeld verschijnt. Google Play Protect, de ingebouwde antivirussoftware van Android, waarschuwt gebruikers dat de app ‘FactoryMode’ beveiligingsmaatregelen probeert te omzeilen. Gebruikers wordt gevraagd of ze de app willen verwijderen, of toch behouden.

Aangezien de app onderdeel is van OnePlus’ eigen update, is het onwaarschijnlijk dat deze daadwerkelijk risicovol is. Ook is onduidelijk wat er gebeurt als je FactoryMode probeert te verwijderen. De fabrikant zelf heeft nog niet verduidelijkt wat er precies aan de hand is.

Opvolger van EngineerMode?

Sommigen suggereren dat het gaat om een opvolger voor EngineerMode, de app die eind vorig jaar werd ontdekt. Gebruikers ontdekten toen dat deze app kwaadwillenden in staat stelt in te breken op je smartphone en mee te kijken. Volgens OnePlus zelf was EngineerMode echter enkel bedoeld voor ondersteuningsdoeleinden, om te kijken of alle onderdelen in orde waren. Na flinke ophef kondigde het bedrijf aan de app te verwijderen. De ontdekker van het EngineerMode-lek pluist nu uit of FactoryMode een nieuwe naam is voor dezelfde app, maar daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over.

Dit weekend verscheen ook een eerste versie van Android 8.0 voor de OnePlus 5T. Hoewel het om een bèta-versie gaat, is deze al aardig compleet qua features. Voor zover bekend duikt de beveiligingswaarschuwing niet op bij deze update.

Lees het laatste nieuws over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 3T
OnePlus 3T

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu