Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Waarom de OnePlus 3(T) Wouter’s favoriete smartphone van 2016 is

Wouter Nijsen
27 december 2016, 20:33
4 min leestijd
Waarom de OnePlus 3(T) Wouter’s favoriete smartphone van 2016 is

Ook ik heb dit jaar flink wat smartphones getest, en de OnePlus 3(T) is zonder twijfel mijn favoriete smartphone van 2016. In dit artikel lees je waarom het toestel zo goed is.

Lees verder na de advertentie.

OnePlus 3 beste Android

2016 was op smartphonegebied een jaar met duidelijk hoogte- en dieptepunten. Zo konden we begin van het jaar aan de slag met de indrukwekkende Samsung Galaxy S7 (Edge), maar volgden daarna een aantal mindere toestellen. Denk bijvoorbeeld aan de LG G5, een smartphone die opviel door zijn modulaire design. Daar is echter veel te weinig mee gedaan om het voor consumenten interessant te maken. Of de HTC 10, een toestel waar in principe weinig mis mee is, maar nergens in uitblonk en zich totaal niet wist te onderscheiden van andere vlaggenschepen. En dat hebben LG en HTC gemerkt, want de verkopen van hun vlaggenschepen vallen flink tegen.

oneplus 3 review

Gelukkig was er met de OnePlus 3 wel een toestel die de verwachtingen waar wist te maken. Niet alleen door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, maar ook door het feit dat het toestel op vrijwel elk vlak een verbetering is van de OnePlus 2. Het toestel heeft een fraai metalen design, de beste hardware van het moment en een hele fijne snellaadoptie. En het beste van alles: de smartphone kostte maar 399 euro.

Een aantal maanden later werd de OnePlus 3T uitgebracht, de opvolger en tevens vervanger van de normale 3. Het toestel heeft een iets snellere processor, betere selfiecamera en een grotere accu. Vooral dat laatste is interessant. Niet alleen omdat de 3T behoorlijk lang mee gaat, maar ook omdat de OnePlus 3 nog een vrij middelmatige accuduur had. Door de kleine verbeteringen en hogere adviesprijs plaatsen veel mensen hun vraagtekens bij de 3T. Wat mij betreft is toestel zijn geld meer dan waard, zoals je kunt lezen in de OnePlus 3T review. Wel kun je je vraagtekens plaatsen bij de frequentie waarmee OnePlus nieuwe toestellen uitbrengt. Het bedrijf stelt altijd de beste smartphone te willen bieden, maar betekent dit dat er elk halfjaar een nieuw toestel komt?

oneplus 3t review

De meest unieke feature van OnePlus 3 is Dash Charge, een snellaadtechniek die ervoor zorgt dat het toestel snel oplaadt. In een halfuur ga je van nul naar circa zestig procent, binnen een uur zit de accu vol. Dash Charge is de beste snellaadtechniek op de markt, en zou ik stiekem ook bij andere Android-smartphones willen terugzien. Toestellen als de Google Pixel en Galaxy S7 maken gebruik van het rappe Quick Charge 3.0, maar laden nét niet zo snel op als de OnePlus 3. Het komt regelmatig voor dat ik ‘s ochtends de telefoon vlug aan de lader leg, zodat ik genoeg stroom heb om in de trein te browsen, gamen en video’s te streamen.

Zijn er geen minpunten?

Die zijn er wel zeker. Zo kan de camera zich niet meten met die van veel andere vlaggenschepen en ik heb wat opmerkingen op de software. En dan met name op het feit dat het toestel nog steeds niet op Android 7.0 (Nougat) draait. Hoewel de kale software fijn werkt en je de meeste toevoegingen van OnePlus (zoals de Shelf) gewoon kunt uitschakelen, is het raar dat we zolang op een Nougat-update moeten wachten. Vooral omdat  ons na de OnePlus 2 beterschap is beloofd. Als je een verbeterde versie van je vlaggenschip uitbrengt, zorg dan ook dat hij op de laatste software draait.

oneplus 3t review

Wel is het zo dat OnePlus geregeld kleinere updates uitbrengt om functies toe te voegen en fouten te verhelpen. Bovendien is de interface van de OnePlus 3T iets fijner dan die van de 3, omdat zaken overzichtelijker ogen. OnePlus steekt duidelijk veel moeite om zijn gebruikers te ondersteunen, en dat is wel eens anders geweest.

Tegenvaller: HTC

Een fabrikant waar ik minder tevreden over ben, is HTC. Het bedrijf heeft het al jaren moeilijk, maar in 2016 op smartphonegebied vrijwel niets gedaan om het tij te keren. De HTC 10 blinkt nergens echt in uit, terwijl goedkopere toestellen nauwelijks de moeite waard zijn. Neem bijvoorbeeld de Desire 10 Lifestyle, een toestel dat met veel bombarie werd aangekondigd. Het is echter veel te duur en beschikt over zwaar verouderde specificaties.

Een toestel van 349 euro met een drie jaar oude chip, matige camera’s en een hd-scherm, kan anno 2016 echt niet meer. Hopelijk wordt 2017 een positiever jaar voor HTC, want het bedrijf heeft meerdere malen bewezen goede smartphones te kunnen maken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 3T
OnePlus 3T

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu