Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Knijpeffect OnePlus 5 komt vrijwel zeker door omgekeerd scherm

Erwin Vogelaar
1 juli 2017, 10:26
2 min leestijd
Knijpeffect OnePlus 5 komt vrijwel zeker door omgekeerd scherm

Het schermprobleem van de OnePlus 5, waarbij het beeld wordt vervormd tijdens het scrollen, komt vrijwel zeker door het omgekeerd plaatsen van het scherm. Dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

OnePlus 5-schermprobleem

Gebruikers van de OnePlus 5 hebben last van visuele vervormingen op het scherm tijdens het scrollen. OnePlus stelt dat dit probleem natuurlijk is en dat de 5 gebruikmaakt van dezelfde hoogwaarde componenten als alle OnePlus-apparaten. Het ligt echter niet aan de kwaliteit van de componenten, maar hoe ze geplaatst zijn. Het scherm is namelijk omgekeerd.

oneplus 5-schermprobleem

Op verschillende manieren wordt duidelijk dat OnePlus het scherm omgekeerd heeft geplaatst. Allereerst is bewijs hiervoor terug te vinden in de code van het toestel. In de code staat namelijk dat de ‘display controller’ 180 graden gecompenseerd wordt. Bij het uit elkaar halen van het toestel blijkt inderdaad dat dit fysieke hardwareonderdeel in de OnePlus 5 linksonder is geplaatst, terwijl dit onderdeel in bijvoorbeeld de OnePlus 3T rechtsboven zit. Mogelijk is deze keuze gemaakt, omdat de dubbele camera bovenin het toestel extra ruimte inneemt.

Hoort bij de OnePlus 5

Heb je een ander toestel met amoled-scherm, dan kun je het knijpeffect reproduceren. Dit doe je door het scherm te vergrendelen, het toestel op z’n kop te houden en te scrollen. Website XDA Developers stelt dat het effect waarschijnlijk een resultaat is van welk gedeelte van het scherm als eerste bijgewerkt wordt, met de vertraging die daarbij hoort.

Dat het scherm omgekeerd is geplaatst, is ook duidelijk zichtbaar in de video’s op deze pagina. In deze video’s wordt schermverversing op verschillende toestellen met 960fps getoond. De linkervideo is van de OnePlus 5, de middelste van de Google Pixel XL en de rechtse van de Samsung Galaxy S8 Plus.

Lees ook: OnePlus 5 review: vlot vlaggenschip met teleurstellende camera

Omdat de visuele vervorming op het scherm van de OnePlus 5 een onverwachts effect is van de gemaakte hardwarekeuzes, kan het waarschijnlijk niet met een software-update worden verholpen. De kans is dus groot dat dit een blijvend onderdeel van de OnePlus 5-ervaring is. Heb je zelf geen last vast het knijpeffect, of zie je het niet eens? Dan is er dus niets aan de hand. Vind je dit visuele effect echter vervelend, dan heb je de mogelijkheid om bij OnePlus binnen vijftien dagen na je aankoop een retourverzoek te doen.

Lees het laatste nieuws over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 5
OnePlus 5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu