De OnePlus 5T behoort tot de beste smartphones op de markt, maar foutloos is het toestel niet. Deze voor- en nadelen kleven er aan de nieuwe telefoon.
Lees verder na de advertentie.
De voordelen van de OnePlus 5T features
1. Mooier en groter scherm
De meest in het oog springende feature van de OnePlus 5T is tegelijk een groot voordeel. Het 5,5 inch-scherm met flinke bezels van de OnePlus 5 maakt plaats voor een 6 inch-scherm met minimale randen, dat mooier oogt en vrijwel de gehele voorkant inneemt. Dat randloze scherm oogt niet alleen futuristisch, maar heeft ook een praktische toepassing.
Apps hebben meer ruimte om informatie te tonen, video’s kijken is iets prettiger en het scherm is simpelweg groter, terwijl de behuizing hetzelfde blijft. De schermresolutie van 2160 bij 1080 pixels is niet zo hoog als bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S8, maar voldoet prima. OnePlus kiest opnieuw voor een amoled-scherm, dat mooie kleuren en diepe zwartwaarden produceert. Nieuw is de Face Unlock-gezichtsherkenning, waarmee je het toestel snel kunt ontgrendelen. De vingerafdrukscanner is naar de achterkant verplaatst.
2. Nog steeds de beste hardware
Aan de binnenkant is de OnePlus 5T wat minder vernieuwend, maar dat is niet zo erg. De OnePlus 5 had namelijk al de snelste processor (Snapdragon 835), veel werkgeheugen (6/8GB) en voldoende opslag (64/128GB). Omdat fabrikant Qualcomm nog geen nieuwe Snapdragon-chip heeft uitgebracht, valt er voor de 5T maar weinig te verbeteren. Ook zijn we natuurlijk blij met de koptelefoonaansluiting, die gewoon op de 5T zit.
De camera’s zijn grotendeels ongewijzigd. Achterop zit een dubbele camera (16 + 20 megapixel), met aan de voorkant een 16 megapixel-camera voor selfies. Wel is de secundaire lens achterop verbeterd. Die heeft nu een diafragma van f/1.7, wat betekent dat de lens meer licht opvangt. Dat zorgt voor mooiere foto’s in situaties met weinig. Dat is goed nieuws, want daar had de OnePlus 5 juist moeite mee. Foto’s die je ‘s nachts of binnen maakte waren al gauw onscherp, zo merkten we op in onze OnePlus 5 review.
3. Dash Charge
We zijn fan van Dash Charge, de snellaadtechniek van OnePlus. Hoewel veel fabrikanten hun toestellen van snellaadondersteuning voorzien, kan er geen enkele tippen aan de snelheid van Dash Charge. In een halfuur zit de accu voor 60 procent vol, waarbij het ook niet uitmaakt of je ‘m tussendoor gebruikt om bijvoorbeeld te internetten of gamen.
De 5T laadt snel op, maar ondersteunt geen draadloos opladen
Wel willen we een kleine kanttekening plaatsen: de OnePlus 5T ondersteunt geen draadloos opladen. OnePlus laat zelf weten de snelheid van opladen belangrijker te vinden en benadrukt dat het bij draadloos laden moeilijker is om het toestel actief te blijven gebruiken. Bij die verklaring kun je je vraagtekens zetten, want veel fabrikanten (Samsung, Apple, HTC en LG) ondersteunen zowel bedraad als draadloos opladen. Waarschijnlijk wilde OnePlus het toestel zo goedkoop mogelijk houden.
Nadelen van de OnePlus 5T
1. Je smartphone is na halfjaar verouderd
Toch kleven er ook duidelijke nadelen aan de OnePlus 5T. Het is bijvoorbeeld vrij bizar dat OnePlus zijn eerdere vlaggenschip al na vijf maanden uit de schappen haalt en vervangt door een nieuw toestel. Dat betekent dat bezitters van de 5 nu alweer ‘achterlopen’ met hun toestel en bijvoorbeeld het grotere scherm moeten missen.
Ditzelfde kwam vorig jaar ook voor bij de release van de OnePlus 3T. Bij dat toestel waren de vernieuwingen nog veel minder significant: een iets snellere Snapdragon 821-chip, 16 megapixel-frontcamera en grotere accu. Dat nam overigens niet weg dat de OnePlus 3T een uitstekend toestel was, want hij behoorde tot onze favoriete smartphones van 2016.
2. Niet een échte prijsvechter
OnePlus stond altijd bekend door zijn lage prijzen, de laatste jaren is daar echter langzaam verandering in gekomen. Elk OnePlus-toestel is iets duurder en inmiddels zijn we aanbeland bij een adviesprijs van 499 euro. Dat is nog steeds veel goedkoper dan bijvoorbeeld de iPhone X en Samsung Galaxy Note 8, maar het verschilt niet veel met andere vlaggenschepen. Denk bijvoorbeeld aan de Galaxy S8, die slechts een aantal tientjes duurder is. Of de Huawei P10, die zelfs voor minder dan 500 euro in de winkels ligt. OnePlus is geen echte prijsvechter meer, en daar zul je mee moeten leven.
3. Draait niet op Android 8.0 (Oreo)
Ook is het zonde dat de OnePlus 5T niet op de nieuwste Android-versie (8.0 Oreo), maar op het oudere 7.1.1 (Nougat) draait. Een rare keuze van OnePlus, want Oreo is al een aantal maanden beschikbaar. Als je na vijf maanden besluit een nieuwe smartphone uit te brengen, zorg dan ook dat hij op de laatste Android-versie draait. Gebruikers zullen nu moeten wachten totdat OnePlus de Oreo-update alsnog uitrolt. En dat duurt nog eventjes, want het Oreo-testprogramma moet nog van start gaan.
En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat OnePlus ongevraagd gebruikersdata verzamelt en er onlangs een kwetsbaarheid werd ontdekt waarmee kwaadwillenden gemakkelijk roottoegang krijgen tot een OnePlus-toestel. Het bedrijf rolt doorgaans snel fixes uit voor dit soort problemen, maar dat neemt niet weg dat het vrij ernstig is dat dit soort veiligheidslekken worden ontdekt.
Beschikbaarheid en prijs
De OnePlus 5T is vanaf 21 november te bestellen via de officiële website van OnePlus. De smartphone heeft een prijs van 499 euro (64GB/6GB RAM). Voor de variant met 128GB opslag en 8GB RAM betaal je 569 euro.
Wat vind jij de belangrijkste voor- en nadelen van de OnePlus 5T? Laat het weten in de comments hieronder!
Lees ook het laatste OnePlus-nieuws
- ‘Renders gelekt: bekijk de OnePlus Nord CE 3 Lite van alle kanten’ (28-3)
- ‘Oppo en OnePlus stoppen met verkoop smartphones in Nederland’ – update (27-3)
- ‘Dit zijn de specificaties van de OnePlus Nord CE 3 Lite’ (24-3)
- Deze Android-smartphones verwachten we de komende maanden (14-3)
- ‘Zo ziet de OnePlus Nord 3 er waarschijnlijk uit’ (7-3)