De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Waarom de OnePlus 5T (waarschijnlijk) iets duurder wordt

Thomas Haenen
6 november 2017, 12:36
3 min leestijd
Waarom de OnePlus 5T (waarschijnlijk) iets duurder wordt

Over iets meer dan een week wordt de OnePlus 5T officieel aangekondigd. Waarschijnlijk kost het toestel iets meer dan zijn voorganger, en dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

Stijgt de prijs van de OnePlus 5T verder?

De prijs van de OnePlus 5T blijft onder de 600 euro, zo heeft ceo Pete Lau toegezegd. Chinese fans vroegen op het sociale netwerk Weibo of ze het nieuwe toestel straks voor 4000 yuan kunnen kopen, en de topman gaf aan dat dat ‘genoeg’ zou zijn. Die prijs komt omgerekend en inclusief belasting neer op zo’n 600 euro.

OnePlus 5T koptelefoonaansluiting

Hoewel Lau dus geen hogere adviesprijs bevestigt, zet hij de deur daarvoor wel vast open. Wat de precieze adviesprijs is, weten we pas volgende week. Op 16 november organiseert OnePlus een evenement in New York waar de nieuwe smartphone officieel uit de doeken wordt gedaan. Toch verwachten wij dat de prijs gaat stijgen.

Alsmaar duurder

Toen OnePlus in 2014 zijn eerste smartphone presenteerde, claimde het bedrijf een echte prijsvechter te zijn. De OnePlus One had de hardware van een vlaggenschip maar werd verkocht voor een fractie van de prijs andere toptoestellen. Terwijl je al gauw 600 euro of meer betaalde voor de Samsung Galaxy S5, had de OnePlus One een adviesprijs van slechts 269 euro. Het bedrijf benoemde zijn smartphone tot een ‘vlaggenschependoder’, die met een dergelijke prijs aardig te rechtvaardigen was.

Een jaar later, bij de introductie van de OnePlus 2, steeg de adviesprijs al ietsje naar 339 euro. Dat werd toen nog verklaard als een begrijpelijke prijsverhoging, omdat OnePlus ook features als 4G, usb-c en meer toevoegde. Bovendien was het nog altijd honderden euro’s goedkoper dan de concurrentie.

Sindsdien heeft OnePlus in iets meer dan een jaar tijd de prijzen drie keer verhoogd. De OnePlus 3 werd in de zomer van 2016 verkocht voor 399 euro. In het najaar volgde de iets krachtigere OnePlus 3T, die 439 euro kostte. De OnePlus 5, het meest recente vlaggenschip, heeft zelfs een adviesprijs van 499 euro. Het zou haast verrassender zijn als de OnePlus 5T niet duurder is.

Geen vlaggenschependoders meer

Volgens OnePlus-medewerkers wordt de hogere prijs gerechtvaardigd door de betere hardware die in elk nieuw model zit. Hoewel dat op papier begrijpelijk is, stijgen de prijzen bij OnePlus stukken harder dan bij de concurrentie. Ter vergelijking: de Galaxy S5 had begin 2014 een adviesprijs van 699 euro. De Galaxy S8, die begin dit jaar verscheen, had een adviesprijs van 799 euro. Een stijging van 100 euro, of zo’n 15 procent. Bij OnePlus steeg de prijs in dezelfde periode van 269 euro naar 499 euro – bijna 100 procent.

Mocht de OnePlus 5T straks daadwerkelijk voor 549 euro verkocht worden, dan blijft er van die reputatie als vlaggenschependoder nog maar weinig over. Het bedrijf zit met die prijs namelijk op gelijke voet met de concurrentie. De Samsung Galaxy S8 is op moment van schrijven al te vinden voor 600 euro, en dat toestel weet de verwachte OnePlus 5T aardig te evenaren, zo niet te overtreffen. De LG G6 en Huawei P10 zijn zelfs al voor minder dan 500 euro verkrijgbaar. Hoewel de hardware van beide net een stapje lager zit, zijn het nog wel de vlaggenschepen van beide fabrikanten.

Prijs was jarenlang een belangrijk onderscheidend punt voor OnePlus. Het bedrijf probeerde zijn beperkte en langzame updates, teleurstellende ondersteuning en slechte leverbaarheid vaak goed te praten met een lagere adviesprijs. Hoewel dat argument ook nu nog door OnePlus wordt ingezet, valt het steeds minder te rechtvaardigen. Als de OnePlus 5T een volwassen prijs meekrijgt, zal de fabrikant zich ook op andere gebieden volwassener moeten gedragen.

Lees meer over OnePlus

Bron: Weibo
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 5
OnePlus 5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu