Waarom de OnePlus 6 Rens’ favoriete smartphone van 2018 is

Rens Blom
27 december 2018, 13:33
6 min leestijd
Waarom de OnePlus 6 Rens’ favoriete smartphone van 2018 is

Nu het jaar er bijna op zit, blikken we terug op de favoriete smartphones van onze redacteuren. Vandaag legt Rens uit waarom hij de OnePlus 6 de beste smartphone van 2018 vindt.

Lees verder na de advertentie.

OnePlus 6 beste smartphone 2018

Eén van de mooiste dingen van mijn werk is dat ik betaald krijg om de nieuwste smartphones te testen. Van budgetmodellen en bouwvakkerstelefoons tot midrangers en vlaggenschepen: ook dit jaar heb ik weer tientallen toestellen onder handen mogen nemen.

Ik ben verliefd geworden op het snelle opladen van de Huawei Mate 20 Pro, het scherm van de Samsung Galaxy Note 9 en de gekleurde achterkant van de Oppo RX17 Pro. Maar als je me vraagt naar mijn favoriete smartphone van 2018, dan is dat toch de OnePlus 6.

OnePlus-teaser 2019

OnePlus-smartphones onderscheiden zich al jaren met een scherpe prijs/kwaliteitsverhouding, al worden de toestellen wel steeds wat duurder. De goedkoopste OnePlus 6-versie (6GB RAM/64GB opslag) kostte bij de release 519 euro. Ik ben voor de 559 euro kostende 8GB/128GB-uitvoering gegaan en gebruik ‘m steeds met veel plezier.

De OnePlus 6 heeft een lekker groot scherm dat bijna de hele voorkant in beslag neemt, met bovenin een acceptabele notch voor de frontcamera en luidspreker. Het oled-display toont fraaie kleuren en is door de full-hd-resolutie scherp genoeg. De glazen behuizing geeft de telefoon een luxe uitstraling, maar is ook gevoelig voor vingerafdrukken en val- en stootschade. Ik gebruik daarom een hoesje, waardoor het toestel degelijker aanvoelt.

Snelheidsmonster

EĂ©n van de redenen dat ik voor de OnePlus 6 ben gegaan, is de brute kracht. De Snapdragon 845 hoort bij de snelste chipsets van 2018 en gecombineerd met 8GB werkgeheugen is de telefoon een ware snelheidsduivel. Ook na een half jaar intensief gebruik verbaas ik me nog regelmatig over hoe snel het toestel wisselt tussen (zware) apps. Met 128GB opslag heb ik bovendien een zee aan ruimte. Wel zo fijn, ook omdat de telefoon geen micro-sd-slot heeft.

oneplus 6-scherm

De 3300 mAh-accu gaat zonder problemen een lange dag mee, wat voor mij genoeg is. Fijn is dat het opladen lekker snel gaat, al zijn er inmiddels toestellen die nog sneller opladen. Dat de OnePlus 6 niet draadloos kan opladen, is een begrijpelijke bezuiniging waar ik mee kan leven. Ik mis de feature bijna niet, wat komt door de goede accuduur en het feit dat draadloos laden altijd langzamer gaat dan met een kabeltje.

Camera: niet de beste, maar goed genoeg

De dubbele camera achterop de OnePlus 6 is niet de beste smartphonecamera van het jaar: de Galaxy S9, Huawei Mate 20 Pro en Google Pixel 3 maken onder alle omstandigheden betere foto’s. Maar deze toestellen zijn ook duurder dan de OnePlus 6, dus vreemd is het niet. Ik vind de OnePlus 6-camera goed genoeg en kan er op de automatische stand mooie plaatjes mee schieten.

De foto’s zijn kleurrijk, scherp en hebben dankzij de automatische hdr-modus een fraai contrast. Onlangs was ik een weekje naar de Spaanse zon en de OnePlus 6 was mijn enige camera. Hieronder zie je een paar kiekjes. Kijk en oordeel zelf.

De ingebouwde portretmodus vind ik ook erg fijn, al heeft ‘ie soms wat moeite met het (on)scherp maken van de randen van een persoon of object. De secundaire camera maakt twee keer zoomen zonder kwaliteitsverlies mogelijk. Hoewel zo’n foto naar mijn mening wel degelijk iets inlevert aan kwaliteit, is het resultaat veel beter dan wanneer je digitaal inzoomt.

Wie de beste smartphonecamera zoekt, moet niet voor de OnePlus 6 gaan. Wil je een gewoon een goede camera op je smartphone, dan is het een prima keuze.

Snelle Android Pie-update

Een ander pluspunt van OnePlus-toestellen is de OxygenOS-software. OxygenOS is bijna stock-Android met handige toevoegingen om het besturingssysteem naar eigen smaak aan te passen. Ik ben als liefhebber van stock-Android erg tevreden met OxygenOS, ook omdat de OnePlus 6 snel en regelmatig beveiligingsupdates ontvangt. En toen Google in augustus Android 9.0 (Pie) uitbracht, maakte OnePlus de update een maand later al beschikbaar voor de 6. Dat is snel, ook in vergelijking met andere vlaggenschepen.

Fijner dan de 6T

Voor wie zich afvraagt waarom ik de OnePlus 6 prefereer boven de nieuwere OnePlus 6T: de vernieuwingen in de 6T spreken mij niet zo aan. De vingerafdrukscanner onder het display is bijvoorbeeld minder eenvoudig op de tast te vinden, en werkt bovendien langzamer dan de scanner achterop de 6.

Daarnaast heeft de 6T geen koptelefoonaansluiting, en hoewel ik hem weinig gebruik, vind ik het toch fijn dat ‘ie er is. En dat de 6T een iets grotere accu heeft dan de 6, wil ik geen pluspunt noemen. Het toestel beschikt namelijk ook over een iets groter scherm en verbruikt dus meer stroom.

oneplus 6t preview

Het enige echte pluspunt van de 6T is dat de goedkoopste versie 128GB opslaggeheugen heeft, tegenover 64GB op de 6. Het extra geheugen en de innovatieve vingerafdrukscanner maken de 6T wel een paar tientjes duurder dan de 6. Dat prijsverschil vind ik gerechtvaardigd en wie het nieuwste van het nieuwste wil, is beter uit met de 6T. Voor mij is de bijna identieke OnePlus 6 echter de beste smartphone van het jaar.

Grootste tegenvaller van 2018: HTC

Het is geen geheim dat HTC’s smartphonetak het al jaren lastig heeft. Een aantal experts vermoedde begin dit jaar dat in 2018 de laatste HTC-telefoon zou uitkomen. Dat lijkt onjuist: HTC heeft onlangs bekendgemaakt dat het in de lente met minimaal één nieuw model komt.

Waarom is mij de vraag, want de smartphonedivisie van het bedrijf stelt nauwelijks meer wat voor. Dit jaar heeft het bedrijf vijf toestellen uitgebracht: drie budgetmodellen, een midranger en een vlaggenschip. Hoewel HTC geen specifieke verkoopcijfers onthult, geven de kwartaalcijfers aan dat de toestellen slecht verkopen. HTC’s omzet in juli was de laagste in vijftien jaar.

Voor mij is dat geen verrassing, want de HTC-telefoons van 2018 hebben mij teleurgesteld. De toestellen zijn te duur in vergelijking met de concurrentie, hebben vreemde minpunten en HTC’s updatebeleid is minder goed dat dat van merken als Nokia, OnePlus en Sony.

Eind dit jaar werd er nog een heuse blockchain-smartphone uitgebracht waar je je cryptovaluta als Bitcoin en Litecoin veilig op kan stallen. Je kan de zogeheten Exodus-telefoon zelfs met Litecoin aanschaffen voor omgerekend 600 dollar. Een aardig idee, maar hoeveel mensen gaan deze nichetelefoon aanschaffen?

En de nieuwe Desire 12s, eind december onthuld, komt uit met Android 8.1 (Oreo) in plaats van 9.0 (Pie), dat al sinds augustus beschikbaar is. Het maakt pijnlijk duidelijk hoeveel, of eerder gezegd hoe weinig, HTC geeft om de software op zijn smartphones.

Begin dit jaar hoopte ik dat HTC me zou verrassen met een kwalitatief hoogwaardige smartphone met een aantrekkelijke prijs. Nu het jaar om is, zijn er vier smartphones te koop die ik niemand aanraad. Wordt 2019 het jaar waarin HTC’s smartphone-afdeling de handdoek in de ring gooit? Het zou mij niet verbazen, en eigenlijk ook weinig uitmaken.

Wat is jouw favoriete smartphone van 2018? En welk toestel of merk is je tegengevallen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 6 Dualsim
OnePlus 6 Dualsim

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu