Gezichtsherkenning OnePlus 6 al binnen een week ‘gekraakt’

Wouter Nijsen
29 mei 2018, 15:59
2 min leestijd
Gezichtsherkenning OnePlus 6 al binnen een week ‘gekraakt’

De Face Unlock-functie van de OnePlus 6, waarmee je de telefoon met je gezicht ontgrendelt, is op een simpele manier gekraakt. Het is een Nederlandse hacker gelukt de gezichtsherkenning te foppen, terwijl het toestel pas net verkrijgbaar is, zo meldt RTL Z.

Lees verder na de advertentie.

OnePlus 6-gezichtsherkenning is onveilig

Om de gezichtsherkenning voor de gek te houden, printte de hacker een foto van zijn gezicht uit en hield deze voor het hoofd van een ander. Dit is een opvallend simpele manier om de OnePlus 6 te foppen, terwijl de Chinese fabrikant belooft dat Face Unlock veiliger is dan de gezichtsherkenning van de meeste andere Android-toestellen.

Voor het ontgrendelen analyseert de OnePlus 6 ruim 100 gezichtskenmerken, zoals de afstand tussen je ogen, maar ook of je gezicht ‘leeft’. Dat doet Face Unlock juist om te voorkomen dat anderen met een foto van de eigenaar zomaar de telefoon kunnen ontgrendelen. Desondanks is het de Nederlandse hacker gelukt de optie te foppen.

Het is onduidelijk of de gezichtsherkenning van andere OnePlus-toestellen ook zo makkelijk te kraken is. Face Unlock werd vorig jaar geïntroduceerd met de OnePlus 5T en kwam later ook naar oudere toestellen. De OnePlus 3 en 3T uit 2016 hebben sinds een aantal dagen Face Unlock.

Update: OnePlus heeft inmiddels gereageerd en zegt de problemen met Face Unlock te gaan onderzoeken. Wanneer dit is gedaan, bepaalt het bedrijf of er stappen ondernomen worden. Mogelijk brengt de OnePlus een update uit om de gezichtsherkenning te verbeteren.

Face Unlock: zo schakel je het uit

Belangrijk om te weten is dat de gezichtsherkenning van de OnePlus 6 slechts werkt met de 16 megapixel-frontcamera van het toestel, en niet – zoals de iPhone X – allerlei sensoren heeft om een 3D-scan van je gezicht te maken. Face Unlock werkt hierdoor veel sneller, – zo snel dat je het vergrendelscherm vaak niet eens ziet – maar is ook een stuk onveiliger.

Wil je voorkomen dat anderen je toestel kunnen foppen, kies er dan voor om de gezichtsherkenning uit te schakelen en te ontgrendelen met de vingerafdrukscanner. Die is een stuk moeilijker te omzeilen. Dit doe je door onderstaande stappen te volgen.

  1. Open de Instellingen-app op je OnePlus-toestel en ga naar ‘Beveiliging & schermvergrendeling’;
  2. Veeg naar beneden en tik op ‘Gezichtsontgrendeling’, waarna je je ingestelde patroon moet invoeren;
  3. Tik op ‘Gezichtsgegevens verwijderen > OK’ om de feature uit te schakelen.

Lees het laatste nieuws over OnePlus

Bron: RTL Z
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 6 Dualsim
OnePlus 6 Dualsim

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu