OnePlus heeft de 7T en 7T Pro gelanceerd als opvolgers van de 7 en 7 Pro. Ik heb ze getest en vraag me vooral af wat het bestaansrecht is van de Pro-versie. De goedkopere 7T is praktisch even goed en echte veranderingen komen pas met de OnePlus 8. Waarom zou je dan de OnePlus 7T Pro kopen?
Lees verder na de advertentie.
De fijne OnePlus 7 Pro verdwijnt
Laat ik beginnen met te zeggen dat de OnePlus 7 Pro één van mijn favoriete smartphones van 2019 is. Hij ziet er met zijn voorkantvullende scherm futuristisch uit, heeft uitstekende hardware en is als één van de eerste toestellen geüpdatet naar Android 10.
Zoals we van OnePlus gewend zijn, verschijnt er na een half jaar al een opvolger met betere hardware. Dat is de OnePlus 7T Pro, die vanaf 17 oktober te koop is voor 759 euro. Hiermee is hij vijftig euro duurder dan de instapversie van de 7 Pro, die vermoedelijk snel uit het assortiment gaat.

Verbeteringen in de OnePlus 7T Pro
OnePlus verdedigt de prijsstijging met het argument dat de 7T Pro betere specificaties heeft dan zijn voorganger. Zo beschikt het toestel over een royale 8GB werkgeheugen en liefst 256GB opslagruimte. Hartstikke mooi, maar de OnePlus 7 Pro is ook gewoon in zo’n uitvoering te koop. Fijn aan de 7 Pro is dat hij ook een goedkopere 6GB/128GB-versie heeft, die voor veel mensen ook volstaat. De 7T Pro biedt die keuze helaas niet.
En duidelijkere verbetering is de Snapdragon 855 Plus-processor. Die is iets krachtiger dan de Snapdragon 855 in de OnePlus 7 Pro. Games draaien tot vijftien procent beter, claimt chipmaker Qualcomm. Ik heb beide toestellen gebruikt en vind ze in de praktijk vrijwel even snel, ook met gaming. De 855 Plus zal vast beter zijn, maar ik verwacht niet dat je het verschil merkt.
OnePlus vertelt ook graag over Warp Charge 30T, de nieuwe oplaadtechniek van de 7T Pro. De accu laadt volgens de fabrikant 23 procent sneller op dan met de Warp Charge 30-oplader die je bij de 7 Pro krijgt.
Of dat percentage klopt durf ik niet te zeggen, wel dat het laden inderdaad iets sneller gaat. Fijn natuurlijk, maar niet dé innovatie die de 7 Pro doet verbleken. Die laadt namelijk ook al hartstikke vlug op, en veel sneller dan bijvoorbeeld de Galaxy S10 en iPhone 11 Pro.
Kleinere veranderingen
De 7T Pro is ook op kleinere punten veranderd. De trilmotor en videostabilisatie zijn verbeterd en in de camera-app zit nu een macromodus om objecten tot 2,5 centimeter afstand te fotograferen. Het toestel doet deze drie dingen, en dan met name macrofotografie, inderdaad beter dan zijn voorganger. Op kleurgebied zet de 7T Pro juist een stap achteruit. Je kunt hem alleen in het blauw kopen, terwijl de 7 Pro de keuze biedt uit zwart, goud en blauw.
De krachtigere processor en snellere opladen zijn de twee belangrijkste punten waarop de 7T Pro innoveert. Nuttige verbeteringen, en fijn dat hij nu standaard 8GB/256GB geheugen heeft. Als smartphonejournalist en enthousiaste OnePlus 7 Pro-gebruiker zijn het echter niet de verbeteringen waar ik het meest op zat te wachten. De 7 Pro heeft namelijk ook een 8GB/256GB-versie, is ook hartstikke snel en laadt ook vlug op.
Echte vernieuwing komt met de OnePlus 8
Ik had liever gezien dat OnePlus de 7 Pro als basis zou nemen om hem op andere manieren te verbeteren. Denk aan een grotere accu voor een langere batterijduur, ondersteuning voor draadloos opladen, een betere zoomcamera of volledige water- en stofdichtheidcertificering. Dat is allemaal niet gebeurd.
Vermoedelijk bewaart de fabrikant één of meerdere van deze verbeteringen voor de OnePlus 8, die volgens de geruchten draadloos kan opladen. Een recente uitspraak van OnePlus-ceo Pete Lau ondersteunt dat gerucht. Hij vertelde dat de fabrikant een draadloze oplaadtechniek ontwikkelt die even snel moet zijn als bekabeld opladen, maar wilde niet zeggen of de feature in de OnePlus 8 debuteert. Onderstaande render zou het ontwerp van de smartphone al prijsgeven.
Wie net als ik een OnePlus 7 Pro gebruikt, heeft weinig reden om over te stappen naar de 7T Pro. De verbeteringen zijn welkom maar klein, zeker als je weet dat de fabrikant op andere vlakken had kunnen innoveren.

OnePlus 7T is interessanter
Heel anders is het als je de 7T Pro op het oog hebt omdat je een nieuwe smartphone zoekt. Dan zou ik kijken naar de eveneens nieuwe OnePlus 7T, de opvolger van de half jaar oude OnePlus 7. Hoewel het toestel de Pro-aanduiding mist, lijkt hij er verdacht veel op. OnePlus heeft namelijk allerlei 7T Pro-features in de 7T gestopt.
Van het fijne 90Hz-scherm en de drievoudige camera tot de Snapdragon 855 Plus-processor en Warp Charge 30T-oplaadtechniek: de belangrijkste pluspunten van de 7T Pro zitten ook in de goedkopere 7T. Die heeft minder opslagruimte (een ruime 128GB), een iets kleiner scherm met een lagere full-hd-resolutie (voor velen scherp genoeg) en een notch voor de selfiecamera. Een ontwerpkeuze die mijn persoonlijke voorkeur heeft boven de schuifcamera van de Pro-smartphone.

OnePlus 7T Pro kopen?
De afgelopen weken heb ik zowel de 7T (599 euro) als de 7T Pro (759 euro) kunnen uitproberen. De verschillen zijn minimaal, maar het prijsverschil is met 160 euro niet mis. En juist omdat de 7T opvalt als een uitstekend toestel met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding, is de Pro-versie alleen interessant voor OnePlus-fans die per se nu het nieuwste en beste toestel willen. Naar mijn mening kunnen zij echter beter nog een half jaar wachten op de OnePlus 8, die hopelijk meer vernieuwingen doorvoert.
De OnePlus 7T en 7T Pro zijn met abonnement exclusief bij T-Mobile verkrijgbaar. Pre-order nu en haal hem als eerste in huis.
Wat vind jij van de OnePlus 7T-serie? Ben je het mij eens of juist helemaal niet? Laat het vooral weten in de reacties hieronder!