OnePlus had wederom last van een datalek. Persoonlijke gegevens van klanten zijn hierdoor in handen van een onbekende partij gekomen. Alhoewel dit natuurlijk een kwalijke zaak is, lijken de gevolgen mee te vallen.
Lees verder na de advertentie.
OnePlus had last van een datalek: dit moet je weten
De telefoonfabrikant maakt het datalek bekend via een blogpost. Een medewerker van het beveiligingsteam schrijft hierin dat een nog onbekende partij korte tijd inzicht had in klantgegevens. Onder meer de naam, telefoonnummer, e-mailadres en verzendadres van OnePlus-kopers liggen op straat.
Betaalinformatie – zoals een rekeningnummer – en wachtwoorden zijn niet ingezien door de anonieme kwaadwillende(n), en daarmee veilig. Dit geldt ook voor de accountnamen van mensen die via de OnePlus-website kochten. Het datalek werd opgemerkt tijdens een controle van de beveiligingssysteem van de fabrikant.
OnePlus stuurt alle gedupeerden een e-mail met daarin verdere uitleg over de situatie. Als je geen bericht ontvangt, mag je ervan uitgaan dat de ‘inbreker’ er niet met jouw gegevens vandoor is gegaan. Volgens OnePlus blijven de gevolgen voor gedupeerden beperkt. Zij kunnen hoogstens enkele spammails met reclame ontvangen, aldus de fabrikant.
Dit heeft OnePlus eraan gedaan
Zodra het datalek werd opgemerkt heeft OnePlus de beveiligingsmaatregelen aangescherpt. Men is er daarom zeker van dat de inbreker niet zomaar weer toegang kan krijgen tot de systemen. Ook werkt het van oorsprong Chinese bedrijf samen met relevante autoriteiten om de verantwoordelijke op te sporen.
Tot slot maakt OnePlus van de gelegenheid gebruik om een nieuwe samenwerking te teasen. De fabrikant schrijft dat het vanaf volgende maand gaat samenwerken met een “wereldberoemd” databeveiligingsplatform, maar noemt geen naam of verdere details.
Ook lanceert de fabrikant vanaf eind december een ‘bug bounty’-programma. Hackers krijgen hiermee een beloning van OnePlus indien ze een beveiligingsrisico in hun systemen vinden, en deze netjes melden. De telefoonmaker krijgt zo de kans om misbruik te voorkomen en de hacker krijgt voor haar of zijn werk betaald.
Tweede datalek in korte tijd
Het is niet de eerste keer dat OnePlus last heeft van een datalek. Vorig jaar werden er al creditcardgegevens van klanten gestolen via de website. Dit datalek was een stuk ernstiger, omdat de kwaadwillenden toen (in theorie) aankopen konden doen met de creditcardgegevens van OnePlus-klanten.
Lees het laatste nieuws over OnePlus
- OnePlus 12 te zien op officiĂ«le foto’s, komt in drie kleuren (27-11)
- ‘OnePlus 12 vanaf januari te koop in Nederland’ (22-11)
- Officieel: OnePlus 12 wordt op 4 december gepresenteerd (20-11)
- OnePlus 11 krijgt nu Android 14-update: dit is er nieuw (16-11)
- ‘Renders laten OnePlus Watch 2 zien, horloge draait op Wear OS’ (12-11)