De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

‘OnePlus verzamelt ongevraagd gebruikersdata over appgebruik’

Thomas Haenen
11 oktober 2017, 9:25
2 min leestijd
‘OnePlus verzamelt ongevraagd gebruikersdata over appgebruik’

OnePlus blijkt in het geheim zeer persoonlijke gebruikersdata te hebben verzameld. De fabrikant houdt onder andere bij welke apps je open hebt staan en wifi-netwerken in de buurt.

Lees verder na de advertentie.

Zo heeft OnePlus persoonlijke data verzameld

De OnePlus 2 stuurt persoonlijke gebruikersdata door naar servers van de Chinese fabrikant, zo ontdekte Chris Moore. Een systeemapplicatie die op de achtergrond loopt en niet uitgeschakeld kan worden, houdt gegevens bij over het gebruik van de smartphone bij. Ook de nieuwere OnePlus 3T en OnePlus 5 zouden deze data verzamelen.

De systeem-app OnePlus System Service verzamelt en verstuurt het IMEI-nummer, MAC-adres en serienummer van elk toestel. Dat wordt aangevuld met namen van mobiele netwerken en wifi-verbindingen in de buurt. De app houdt zelfs bij hoe vaak en wanneer je het toestel ontgrendelt, en als je een app opent of sluit. Omdat de persoonlijke serienummers gecombineerd zijn met deze data, kan OnePlus in theorie voor individuele gebruikers bijhouden hoe en wanneer ze hun smartphone gebruiken.

oneplus 3-updates

Zo ziet het bedrijf bijvoorbeeld precies wanneer en hoe lang je apps als Gmail, Google Maps of Tinder open hebt staan. Het bedrijf kan zelfs bepaalde activiteiten binnen sommige apps traceren. Zo wordt bijgehouden wanneer je een nieuwe tab opent in Chrome, wanneer je je wifi uitschakelt en meer.

Reactie OnePlus

Veel fabrikanten verzamelen gebruikersdata die geanonimiseerd wordt verzameld, om de gebruikservaring te verbeteren. OnePlus lijkt echter verder te gaan dan andere bedrijven, doordat de data van individuele gebruikers geanalyseerd wordt. Ook is er geen optie in de instellingen om het verzamelen van informatie volledig stop te zetten.

OnePlus laat in een reactie weten dat gebruikers zich deels kunnen afmelden voor de dataverzameling. “We verzenden twee types gebruikersdata via beveiligde https-verbinding naar een Amazon-server. Het eerste type is gebruiksgegevens, die we verzamelen om onze software meer op gebruikers af te stemmen. Deze dataverzameling schakel je uit door bij ‘Settings’ naar ‘Advanced’ te gaan en ‘Join user experience program’ uit te schakelen. Het tweede type is toestelinformatie, dat we verzamelen om betere ondersteuning te bieden na aankoop,” aldus de fabrikant.

Daarmee geeft het bedrijf toe dat er geen manier is om de dataverzameling volledig stop te zetten. Wil je toch voorkomen dat OnePlus je gegevens verzamelt, dan zul je ADB moeten installeren op je pc. Via deze tool voor ontwikkelaars kun je diensten of apps die op de achtergrond lopen, stoppen of verwijderen. In ADB voer je het commando ‘pm uninstall -k –user 0 net.oneplus.odm’ in om OnePlus System Service uit te schakelen.

Lees het laatste nieuws over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 3T
OnePlus 3T

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu